9 πρακτικές συμβουλές σχεδιασμού ιστοσελίδων για αρχάριους
Η δουλειά ενός σχεδιαστή ιστοσελίδων είναι να χρησιμοποιεί τα δημιουργικά ένστικτά του για να δημιουργεί ευφάνταστες και λειτουργικές ιστοσελίδες. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε μερικές από τις πιο χρήσιμες συμβουλές σχεδιασμού ιστοσελίδων για αρχάριους.
Αντλήστε έμπνευση από άλλους σχεδιαστές
Όταν ξεκινάτε την καριέρα σας στο σχεδιασμό – κατασκευή ιστοσελίδων, μπορεί να δυσκολευτείτε να εγκλιματιστείτε απευθείας σε ένα έργο. Για να μπορέσετε να το επιτύχετε και να είστε πιο αποτελεσματικοί, θα σας συνιστούσαμε να εξερευνήσετε τα έργα άλλων σχεδιαστών. Δεν θα αντιγράψετε τα έργα τους, φυσικά, αλλά η δημιουργικότητά τους είναι πιθανό να πυροδοτήσει τη δική σας. Ενώ περιηγείστε στα χαρτοφυλάκιά τους, αναρωτηθείτε τι είναι αυτό που σας αρέσει για τη δουλειά τους. Τα έργα τους αντικατοπτρίζουν τις αξίες και μεταφέρουν τα μηνύματα που υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουν; Ή υπάρχει κάτι που θα έκανες διαφορετικά; Επίσης υπάρχουν και ιστότοποι, που περιλαμβάνουν μερικά από τα πιο εντυπωσιακά παραδείγματα σχεδιασμού ιστοσελίδων, όπως το Dribbble, το Behance, το Awwwards και το Land-book. Εξερευνήστε τα με μεγάλη λεπτομέρεια για να ανακαλύψετε εντυπωσιακό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας.
Επιλέξτε το σωστό λογισμικό σχεδιασμού ιστοσελίδων
Όταν είστε νέοι σε οποιοδήποτε πεδίο εργασίας, είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποια εργαλεία πρέπει να χρησιμοποιήσετε για να επιτύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υπάρχουν πολλές λύσεις λογισμικού πλούσιες σε χαρακτηριστικά στην αγορά, αλλά το Photoshop είναι ίσως το πιο δημοφιλές από όλα. Αλλά αν ξεκινάτε από το μηδέν και δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ εργαλεία σχεδίασης πριν, είναι καλύτερο να πάτε με το Figma, το Sketch ή το Adobe XD. Και οι τρεις είναι περισσότερο προσανατολισμένες στο σχεδιασμό ιστοσελίδων από το Photoshop και είναι εγγυημένο ότι θα κάνουν τη δουλειά σας πολύ πιο εύκολη. Και δεν χρειάζεται να περιορίζεσαι στη χρήση μόνο ενός. Μερικές φορές είναι καλύτερο να συνδυάσετε τα χαρακτηριστικά πολλών προγραμμάτων λογισμικού για να δημιουργήσετε μοναδικούς και όμορφους ιστότοπους.
Εξερευνήστε διαφορετικούς τύπους σχεδιασμού
Ως νέοι σχεδιαστές, μπορεί να δυσκολευτείτε να βρείτε το δικό σας στυλ. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα συγκεκριμένο οπτικό στυλ δεν είναι κάτι που μπορείτε να καταλήξετε σε μια νύχτα. Το στυλ σας θα εξελιχθεί φυσικά με το χρόνο και την πρακτική και θα πρέπει να δοκιμάσετε πολλά διαφορετικά στυλ για να ανακαλύψετε τι σας αρέσει και γιατί. Μερικές φορές τα στυλ μας αναπόφευκτα πρέπει να αλλάξουν λίγο ανάλογα με ένα έργο και τις απαιτήσεις μιας μάρκας με την οποία συνεργαζόμαστε. Έτσι, ενώ περιηγείστε στα χαρτοφυλάκια άλλων σχεδιαστών, κάντε μια επιλογή από τα έργα που σας αρέσουν πραγματικά. Μπορείτε να εφαρμόσετε τα χαρακτηριστικά που σας αρέσουν στα δικά σας έργα και στη συνέχεια να τα τροποποιήσετε σύμφωνα με το γούστο σας. Και αν ποτέ αρχίσετε να αισθάνεστε ότι το στυλ που αποφασίσατε δεν σας ενθουσιάζει πλέον, αλλάξτε το! Ποτέ μην σταματήσετε να εξερευνάτε και μην φοβάστε να εφαρμόσετε νέες τεχνικές και στυλ στην εργασία σας.
Κατανόηση των βασικών στοιχείων σχεδίασης ιστοσελίδων
Η δημιουργία όμορφων και λειτουργικών σχεδίων απαιτεί προετοιμασία και έρευνα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη, όπως το κοινό για το οποίο δημιουργείτε το έργο ή η παλέτα χρωμάτων που θα ταιριάζει καλύτερα στην επωνυμία με την οποία συνεργάζεστε. Υπάρχουν πολλά άρθρα στον ιστό που παρουσιάζουν τις βασικές αρχές του σχεδιασμού ιστοσελίδων, αλλά θα συνιστούσαμε να ξεκινήσετε με το σχεδιασμό υλικού της Google. Παρόλο που αυτός ο ιστότοπος είναι αφιερωμένος στο μοναδικό στυλ της Google, προσφέρει μια λεπτομερή επισκόπηση των πραγμάτων που δεν πρέπει να ξεχνάτε κατά το σχεδιασμό.
Δώστε προσοχή στην τυπογραφία
Η τυπογραφία είναι κάτι περισσότερο από ένα εργαλείο που μεταφέρει μηνύματα. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία σχεδιασμού ιστοσελίδων που, στις περισσότερες περιπτώσεις, θα έχει τεράστιο αντίκτυπο στο συνολικό σας έργο. Ανάλογα με το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα οι γραμματοσειρές έχουν τη δύναμη να προσθέσουν μια ποικιλία διαφορετικών πλαισίων στο σχέδιό σας. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να διασφαλίσετε ότι όλα έχουν την ίδια αίσθηση με τις προτεινόμενες εικόνες και ότι ταιριάζουν στο σκοπό του ιστότοπου.
Διατηρήστε το σχέδιό σας απλό και διαισθητικό
Κατά την περιήγηση στο διαδίκτυο, αναμφίβολα έχετε σκοντάψει σε μερικά εκπληκτικά σχέδια και θέλατε να δημιουργήσετε κάτι εξίσου εντυπωσιακό. Αλλά πριν ξεκινήσετε, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν είναι όλοι οι όμορφοι ιστότοποι παράδειγμα καλού σχεδιασμού. Η αλήθεια είναι, ότι μια τέτοια δουλειά δεν είναι πάντα επαρκής. Αν οι χρήστες δεν μπορούν να περιηγηθούν εύκολα σε έναν ιστότοπο και να βρουν γρήγορα αυτό που ψάχνουν, θα φύγουν χωρίς να περιηγηθούν όσο ελκυστικό και αν φαίνεται το περιεχόμενό σας. Στο τέλος της ημέρας, η απλότητα είναι πραγματικά μία από τις βασικές αρχές του σχεδιασμού.
Μην το πολυσκέφτεσαι.
Μόλις καλύψετε όλα τα βασικά, απλά αρχίστε να δημιουργείτε. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, θα πρέπει να δοκιμάσετε διαφορετικά στυλ και να εξερευνήσετε τα έργα άλλων σχεδιαστών μέχρι να μπορέσετε να συμβιβαστείτε με αυτό που θα θέλατε να κάνετε. Μπορείτε ακόμη και να αναδημιουργήσετε τα έργα που σας άρεσαν ιδιαίτερα. Αυτή είναι μια εξαιρετική πρακτική για αρχάριους, επειδή γνωρίζετε πώς πρέπει να φαίνεται το τελικό προϊόν. Φυσικά, δεν πρέπει να παρουσιάζετε αυτό το έργο ως δικό σας. Αυτού του είδους η άσκηση είναι αποκλειστικά για να ακονίζεις τις ικανότητές σου, τίποτα άλλο. Όσο περισσότερο εργάζεστε σε αυτούς τους τύπους έργων, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σας και σύντομα θα αισθάνεστε έτοιμοι να φτιάξετε το δικό σας σχέδιο από το μηδέν.
Λάβετε σχόλια και μάθετε από αυτάΗ λήψη σχολίων από τα άτομα των οποίων τη γνώμη εκτιμάτε μπορεί να επηρεάσει θετικά την εργασία σας. Ακούγοντας πώς το αντιλαμβάνονται και αν το βρίσκουν απλό και διαισθητικό θα σας βοηθήσει να φτιάξετε ένα καλύτερο τελικό προϊόν. Επιπλέον, η εποικοδομητική κριτική μπορεί να σας βοηθήσει όχι μόνο να βελτιώσετε ένα συγκεκριμένο έργο, αλλά και να αναπτυχθείτε ως σχεδιαστής. Γι’ αυτό μη φοβάσαι να ζητήσεις τη γνώμη των άλλων.