espa banner
το blockchain θα μεταμορφώσει τις χρηματοπιστωτικές σας υπηρεσίες

Παρακαλώ αξιολογήστε


Το blockchain χαρακτηρίζεται ως “Το νέο διαδίκτυο” και οδηγεί τις επιχειρήσεις σε μετασχηματισμούς σε πολλούς τομείς, ιδιαίτερα στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες. Αλλά με ποιο τρόπο;

Αρχικά ας αναφερθούμε στο τι είναι το blockchain και ποια τα οφέλη του. Blockchain αποτελεί ένα κοινόχρηστο ψηφιακό καθολικό που επιτρέπει την εγγραφή και την ηλεκτρονική επαλήθευση συναλλαγών μέσω ενός δικτύου υπολογιστών χωρίς κεντρικό καθολικό. Κρυπτογραφία χρησιμοποιείται για την προστασία των δεδομένων από υποκλοπές ή χάκερ.

Επομένως, τι είναι αυτό που ενθουσιάζει τους πάντες με το blockchain; Τα οφέλη του, τα οποία ποικίλουν: η αποκέντρωση, αξιοπιστία, απλοποίηση, διαφάνεια, ιχνηλασιμότητα, εξοικονόμηση κόστους, μειωμένο περιθώριο λάθους, ταχύτερες συναλλαγές και βελτιωμένη ποιότητα δεδομένων είναι μερικά από αυτά.

Ας δούμε, λοιπόν, ορισμένους τρόπους με τους οποίους το blockchain θα μεταμορφώσει τον κλάδο των Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών σας, δημιουργώντας μια πολύ πιο ικανοποιητική εμπειρία για όλους τους πελάτες  eshop site σας.

1.Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων

Οι παραδοσιακές διαδικασίες συναλλαγών, στο πλαίσιο της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων τείνουν να είναι αργές, χειρωνακτικές, δυσκίνητες και γεμάτες κινδύνους κατά τον συμβιβασμό και την αντιστοίχιση, ενώ γίνονται πιο περίπλοκες με τις διασυνοριακές συναλλαγές και τα μη τυποποιημένα επενδυτικά προϊόντα, π.χ. δάνεια. Κάθε συμβαλλόμενο μέρος στον κύκλο ζωής τη συναλλαγής (π.χ. έμποροι μεσιτών, μεσάζοντες, θεματοφύλακες, ομάδες εκκαθάρισης και διακανονισμού) διατηρεί το δικό του, ξεχωριστό αντίγραφο, κάθε συναλλαγής, δημιουργώντας σημαντικές ασάφειες και μεγάλα περιθώρια λάθους.

Η τεχνολογία blockchain απλουστεύει ολόκληρη τη διαδικασία, παρέχοντας έναν αυτοματοποιημένο κύκλο ζωής στη συναλλαγή, όπου όλα τα μέρη της θα έχουν πρόσβαση στα ίδια ακριβώς δεδομένα σχετικά με κάθε συναλλαγή. Αυτό οδηγεί σε σημαντική μείωση κόστους υποδομής, αποτελεσματική διαχείριση δεδομένων και διαφάνεια, ταχύτερους κύκλους επεξεργασίας, ελάχιστη συμφιλίωση και πιθανή απομάκρυνση των μεσιτών και των διαμεσολαβητών ολοκληρωτικά.

2.Ασφάλιση

Οι δόλιες αξιώσεις, οι χειρωνακτικές διαδικασίες, οι κατακερματισμένες πηγές δεδομένων, οι πολιτικές για έναν χρήστη που κάθεται στο σιλό και τα μοντέλα αναδοχής παλαιού τύπου είναι μερικές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ασφαλιστικός τομέας, έχοντας ως αποτέλεσμα τη χαμηλή ικανοποίηση των πελατών.

Η δημιουργία ασφαλιστηρίων ως έξυπνων συμβολαίων μέσω του blockchain είναι μια ιδανική περίπτωση χρήσης της ασφάλισης. Προσφέρει πλήρη έλεγχο, διαφάνεια και ιχνηλασιμότητα οπουδήποτε και μπορεί να οδηγήσει σε αυτόματες πληρωμές. Η τεχνολογία blockchain θα βελτιώσει επίσης τη μοντελοποίηση κινδύνων για τον τομέα της ασφάλισης, θα διασπάσει τα υπάρχοντα σιλό και θα μειώσει σημαντικά τις δόλιες αξιώσεις, ανιχνεύοντας την προέλευση και την ιδιοκτησία διαμαντιών, έργων ζωγραφικής, σπιτιών, αυτοκινήτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων που πρέπει να ασφαλιστούν.

3.Εφοδιαστική αλυσίδα

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της εφοδιαστικής αλυσίδας και της εμπορικής χρηματοδότησης είναι μία από τις πιο συναρπαστικές ευκαιρίες που προσφέρει το blockchain.

Οι υπάρχουσες εφοδιαστικές αλυσίδες είναι πολύπλοκες, αργές, κατανεμημένες, εμπλέκουν πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων, συνήθως δεν υπάρχει εμπιστοσύνη (εξ ου και η ανάγκη για αξιόπιστα τρίτα μέρη όπως τράπεζες και οίκους εκκαθάρισης για να μεσολαβήσουν). Η αυτόματη εκτέλεση έξυπνων συμβάσεων μέσω του blockchain για τη μεταφορά τίτλων αγαθών και χρημάτων, εξαλείφει την ανάγκη των τραπεζών για να παρέχουν προϊόντα όπως επιστολές πίστωσης, μειώνει δραστικά το κόστος εξαφανίζοντας τους μεσάζοντες (και τις αμοιβές τους) και δημιουργεί ένα αξιόπιστο δίκτυο εξασφαλισμένης αυθεντικότητας και προέλευσης των προϊόντων που παρέχονται.

4.Πληρωμές

Για ποιο λόγο είναι απαραίτητο στη σημερινή εποχή να περάσουν μέρες ή περισσότερο για να μεταφέρετε χρήματα σε μια άλλη χώρα!; Ο παγκόσμιος τομέας πληρωμών είναι γιγαντιαίος, αλλά αργός, δαπανηρός, επιρρεπής σε σφάλματα και δεν είναι πλήρως ανιχνεύσιμος (με αποτέλεσμα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες). Χρειάζεται απεγνωσμένα μια ανανέωση και το blockchain παρέχει ήδη λύσεις με την κατασκευή των κατάλληλων σελίδων.

Το blockchain έχει τις προοπτικές να επιτρέψει στις τράπεζες να πραγματοποιούν πληρωμές σε πραγματικό χρόνο, μειώνοντας παράλληλα το λειτουργικό κόστος, το ανθρώπινο λάθος και την απάτη.

5.Συμμόρφωση

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο είναι υπεύθυνα για τη συμμόρφωση και την αναφορά ορισμένων απαιτήσεων της τοπικής ρυθμιστικής αρχής. Το να ξέρεις τον πελάτη σου, είναι μια βασική προϋπόθεση αλλά η διαδικασία μπορεί να είναι απίστευτα χρονοβόρα και να μην διαθέτει την αυτοματοποιημένη τεχνολογία αναγνώρισης πελατών και την ενσωμάτωση που χρειάζονται οι ομάδες για να πραγματοποιήσουν αποτελεσματικά την εργασία τους.

Η τεχνολογία blockchain θα μπορούσε να παρέχει μια ψηφιακή ενιαία πηγή πληροφοριών, αναφορικά με την ταυτότητα των πελατών που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ τραπεζών και εξωτερικών οργανισμών. Αυτό θα είχε πιθανότατα ως αποτέλεσμα το αυτοματοποιημένο άνοιγμα λογαριασμών, τη μείωση των πόρων και του κόστους, διατηρώντας παράλληλα το απόρρητο των δεδομένων που απαιτείται νομικά.


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι