espa banner
ο ρόλος του περιεχομένου στην κατασκευή ιστοσελίδας

Παρακαλώ αξιολογήστε


Ο σχεδιασμός της ιστοσελίδας πρέπει να γίνεται με επίκεντρο τον χρήστη, τις ανάγκες του και το αποτέλεσμα που επιθυμούμε να έχουμε από την επίσκεψή του. Θα πρέπει να επικεντρώνεται στο τι ζητάει ο χρήστης και το πώς ο ιστότοπος θα τον ικανοποιήσει και όχι στις τάσεις της εποχής και τα έτοιμα templates.

Οι τάσεις έρχονται και φεύγουν, αλλά το επίκεντρο στο χρήστη δεν αλλάζει.
Οι ιδιοκτήτες ιστοσελίδων παρατηρούν τις τάσεις της εποχής, τις ιστοσελίδες των ανταγωνιστών τους και πιστεύουν ότι αυτό είναι μοντέρνα και σύγχρονη σχεδίαση. Με αυτόν τον τρόπο χάνουν τον πραγματικό επισκέπτη του ιστότοπού τους. Πολύ συχνά, επιλέγουν ένα template για τον ιστότοπό τους ή ένα θέμα για το blog τους και παγιδεύονται στα εντυπωσιακά γραφικά που έχει. Πρόκειται για μία συναισθηματική επιλογή η οποία δεν καλύπτει την πραγματική ανάγκη των χρηστών στην κατασκευή ιστοσελίδων.
Μόλις αγοράσουν το 
theme, προσαρμόζουν το περιεχόμενο τους να ταιριάζει απόλυτα με τα διαθέσιμα templates που έχει ή ακόμα χειρότερα χρησιμοποιούν ένα template ακριβώς στο ίδιο στυλ με τον ιστότοπο ενός βασικού τους ανταγωνιστή. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό οδηγεί σε απογοήτευση του αγοραστή. Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι διότι αυτή η διαδικασία σχεδιασμού ξεκινάει από την αγορά, τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη του ιστοτόπου και στο τέλος, προστίθεται το περιεχόμενο. Αυτή η διαδρομή είναι λάθος και οδηγεί σε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα.

Το περιεχόμενο είναι αυτό που οδηγεί όλες τις σχεδιαστικές αποφάσεις.
Συνήθως μετά την ολοκλήρωση του γραφικού σχεδιασμού γίνεται η τεκμηρίωση της επιθυμητής ροής του χρήστη, των διαδρομών των επισκεπτών και της παρότρυνσης για δράση. Δυστυχώς, αυτή είναι μία λανθασμένη προσέγγιση επειδή σας αναγκάζει να ταιριάξετε το περιεχόμενο σας με το theme και το design που επιλέξατε ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
Προτού “κολλήσετε” με έναν ιστότοπο ανταγωνιστή, ένα έτοιμο 
template ή επικοινωνήσετε με έναν γραφίστα, θα πρέπει να σκεφτείτε τους στόχους σας και τι θέλετε να πετύχετε με τον ιστότοπο ή το blog σας. Χρειάζεται να κατανοήσετε τα χαρακτηριστικά των χρηστών σας, τις ανάγκες τους, να εντοπίσετε τις λύσεις που μπορείτε να τους προσφέρετε και να αποφασίσετε τη διαδρομή που θέλετε να ακολουθήσουν οι χρήστες στον ιστότοπό σας.
Επιπλέον, αν και ο γραφιστικός σχεδιασμός είναι πολύ σημαντικός πρέπει να πραγματοποιηθεί την κατάλληλη στιγμή ώστε να σας βοηθήσει να προβάλετε τον ιστότοπο, το περιεχόμενό του και τις προσφορές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τα μηνύματα και το περιεχόμενο αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτυχθεί ο ιστότοπος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τα μελετήσετε προσεκτικά και να τα τεκμηριώσετε πριν πάρετε μια απόφαση για χρώματα, γραμματοσειρές και διάταξη. Ακόμη, τα στοιχεία του 
design  πρέπει να συμπληρώνουν, να τονίζουν και να δείχνουν τα κεντρικά μηνύματα και σημαντικό περιεχόμενο.

Εστίαση στο σωστό περιεχόμενο.
Ενώ αναφέραμε ότι θα έπρεπε να έχετε γράψει περιεχόμενο πριν ξεκινήσετε δεν σημαίνει ότι πρέπει να έχετε γράψει όλο το περιεχόμενό σας. Αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει από τους περισσότερους ιδιοκτήτες ιστοτόπων.
Εδώ είναι ορισμένες περιοχές που μπορούν να επωφεληθούν περισσότερο από τον αρχικό σχεδιασμό του περιεχομένου τους:
-Αρχική
-Κύρια σελίδα
-Κύρια σελίδα υπηρεσιών και μεμονωμένες σελίδες υπηρεσιών
-Κύρια σελίδα προϊόντων και μεμονωμένες σελίδες προϊόντων
-Ενότητες και κατηγορίες
-Πρότυπα σελίδας προορισμού
-Κύρια σελίδα του 
blog και ξεχωριστά post του blog
-Σελίδα επικοινωνίας

Καθώς προχωράμε τη σχεδίαση θέλουμε να έχουμε όσον το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα βασικά στοιχεία και πως αυτά μπορούν να τροποποιηθούν στις διαφορετικές περιοχές του ιστότοπου.

Στοιχεία περιεχομένου που το περιεχόμενο τους έχει σημασία πριν τη σχεδίαση του ιστότοπου:
-Τίτλοι και υπότιτλοι
-Κεντρικά μηνύματα
-Κείμενα παραγράφου
Personas και διαδρομές επισκεπτών
-Παρότρυνση για διάδραση
-Εικόνες
-Βίντεο
-Πλοήγηση
-Λογαριασμοί στα 
socialmedia
SEO

Όσα περισσότερα στοιχεία γνωρίζει ο γραφίστας σας τόσο πιο μοναδικό και στοχευόμενο θα είναι το γραφιστικό σας αποτέλεσμα.

Εύρεση ισορροπίας 
Τέλος, δεν είναι εφικτό σε όλες τις περιπτώσεις να γνωρίζετε το περιεχόμενο πριν από το σχεδιασμό του ιστότοπου. Εάν αυτό είναι δύσκολο μπορείτε να ξεκινήσετε με βασικά στοιχεία όπως η πλοήγηση και το SEO. Στη συνέχεια εστιάστε στη προσωπικότητά σας και στις διαδρομές των επισκεπτών στον ιστότοπο. Επικεντρωθείτε σε στοιχεία που ήδη γνωρίζετε και ξεκινήστε το σχεδιασμό από την αρχική σελίδα και σιγά σιγά δημιουργήστε τους βασικούς κόμβους. Μην ξεχνάτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας να μένετε επικεντρωμένοι στο τι χρειάζεται και ποια ενέργεια θέλετε να κάνει ο επισκέπτης.

Συμπερασματικά, η διαδικασία μπορεί να φαίνεται περίπλοκη αλλά αν τη χωρίσετε σε κομμάτια και τα μελετήσετε ξεχωριστά θα καταφέρετε το στόχο σας.  

 


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι