istoselida sxoliou

Παρακαλώ αξιολογήστε


Η κατασκευή ενός καλά σχεδιασμένου ιστοτόπου για σχολεία δεν είναι απλά φανταστικές φωτογραφίες, παρουσιάσεις πολυμέσων και ωραία χρώματα. Είναι ακόμα, το πόσο καλά ο ιστότοπός σας δουλεύει για τον ενδιαφερόμενό σας: τη κοινότητα, το προσωπικό, τους γονείς και τα παιδιά.

• Μπορούν οι επισκέπτες γρήγορα και εύκολα να βρουν αυτό που ψάχνουν;

• Ενθαρρύνει τον διάλογο;

• Είναι εύκολο για το προσωπικό σας να το διαχειριστεί  ;

Όλοι έχουν κάποιες ιδέες για το τι συνιστά αποτελεσματική την κατασκευή ιστοσελίδας εκπαιδευτικού περιεχομένου. Παρακάτω δίνονται 5 στοιχεία κλειδιά για να λάβετε υπόψιν σας όταν σχεδιάζετε και προγραμματίζετε τον δικό σας σχολικό ιστότοπο:

1. ”Χρήσιμη” αρχική σελίδα

Με τον όρο χρήσιμη, εννοείται το να πατήσουν οι επισκέπτες το επόμενο κλικ, γρήγορα και όμορφα χωρίς πολλή κύληση και ταλαιπωρία. Σίγουρα μία καλή αρχική σελίδα πρέπει να έχει ωραία όψη και να είναι ελκυστική – υπάρχουν μερικά υποδείγματα ενσωματωμένα σε πολλά πακέτα CMS- αλλά εάν οι επισκέπτες σας μένουν πολύ ώρα στην αρχική σας σελίδα, είναι πιθανό να μπερδευτούν. Με το να δημιουργήσετε μία χρήσιμη σχολική αρχική σελίδα, μπορείτε να διασφαλίσετε ότι οι επισκέπτες του ιστοτόπου σας θα ενθουσιαστούν.

•  Διατηρήστε την απλή– Συχνά ο καλύτερος σχεδιασμός είναι κι ο απλός σχεδιασμός. Ένα από τα πιο συχνά λάθη πολλών σχολείων είναι ότι στριμώχνουν υπερβολικό περιεχόμενο στην αρχική τους. Οι καλύτερες αρχικές σελίδες είναι εύκολες στο να διαβαστούν και σας οδηγούν γρήγορα σε σχετικές πληροφορίες.

•  Γρήγορα links- Οδηγεί ο ιστότοπός σας τους χρήστες σας στις πιο συχνά απαιτούμενες λειτουργίες; Τα γρήγορα links μπορούν περιορίσουν το ανακάτεμα, σώζοντας χρόνο από τους αναγνώστες με το να πηγαίνουν εκεί που θέλουν γρήγορα.

•  Σελίδες με Νέα και Ημερολόγιο Εκδηλώσεων- Το σχολικό ημερολόγιο είναι βασικό στοιχείο της σχολικής επικοινωνίας. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι είναι εμφανές και πάντα πρόσφατο. Τα σχολικά και τοπικά νέα πρέπει να είναι καινούργια. Εάν οι επισκέπτες βλέπουν παλιά νέα, δε θα επιστρέψουν.

•  Εικόνες- Οι περιστρεφόμενες εικόνες (επίσης ονομάζονται slider) είναι ένας καλός οπτικός τρόπος να κρατιούνται οι γονείς ενημερωμένοι για νέες, σημαντικές σχολικές εκδηλώσεις. Αλλά να μην επιτρέψετε στα slider να κυριαρχούν στην αρχική σας σελίδα. Οι εικόνες είναι εύκολο να αλλάξουν χρησιμοποιώντας ενα φιλικό CMS.

 

2. Responsive Σχεδιασμός

Ο responsive σχεδιασμός (φιλικός στα κινητά) είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στον σχεδιασμό μοντέρνων σχολικών ιστοτόπων. Αυτό σημαίνει ότι ο ιστότοπός σας μπορεί να έχει πρόσβαση από μία μεγάλη ποικιλία κινητών συσκευών. Ένας καλός responsive σχεδιασμός διασφαλίζει ότι κάθε ιστοσελίδα είναι ευανάγνωστη και εύχρηστη σε ένα desktop, laptop, tablet ή smartphone. Αυτόματα αλλάζει το μέγεθος κι αναδιαμορφώνει τις σελίδες σας  για να μειώσει το ενοχλητικό και χρονοβόρο ζουμ και το σύρσιμο που αποτελούν εμπόδια για τον θεατή.

Ένας σχολικός ιστότοπος που συμπεριλαμβάνει responsive σχεδιασμό μπορεί να κοινοποιηθεί και να προβληθεί μέσω συνδέσμων email ή ιστοσελίδων κοινωνικών μέσων όπως το facebook κλπ, στα οποία οι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες πλέον έχουν πρόσβαση μέσω κινητών εφαρμογών.

Βεβαιωθείτε, λοιπόν, ότι ο ιστότοπός σας διαθέτει responsive σχεδιασμό. Αλλιώς, εάν ο ιστότοπός δεν έχει στηθεί για χρήστες κινητών τηλεφώνων, αυτοί δεν θα το επισκέπτονται. Πολλοί λιγότεροι θα το χρησιμοποιούν ως ένα καθημερινό μέσο για να έρχονται σε επικοινωνία με το δικό σας σχολείο.

 

3. Προσβασιμότητα στον ιστότοπο

Προσπαθήστε να κατασκευάσετε έναν ιστότοπο με πρόσθετες λειτουργίες για άτομα με αναπηρία. Άτομα με μειωμένη όραση, αλλά και κινητικά προβλήματα, είναι σημαντικό να έχουν πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο. Οι επιλογές ανάγνωσης οθόνης, πλοήγηση με τη χρήση πληκτρολογίου, χρώματα και γραμματοσειρές, μπορούν να ενσωματωθούν ή να προσαρμοστούν χωρίς ιδαίτερη δυσκολία.

4. Καλά οργανωμένη πλοήγηση

Ευκολονόητη, καλά οργανωμένη πλοήγηση είναι μία καλά σχεδιασμένη πλοήγηση. Είναι βασικό για τη χρηστικότητα των σχολικών ιστοτόπων. Γι’ αυτό προτείνεται να χρησιμοποιήσετε τον κανόνα 7 συνδέσμων στην οργάνωση του. Οργανώστε την πλοήγηση και την υποπλοήγηση με 7 συνδέσμους. Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να πάρουν αποφάσεις όταν έχουν να διαλέξουν 7 ή λιγότερους συνδέσμους. Οτιδήποτε άλλο μπορεί να είναι υπερβολικό.

5. Βελτιστοποιημένες δημοφιλείς σελίδες

Εκτός από το δημοφιλές σχολικό ημερολόγιο, δώστε επιπλέον προσοχή στις δημοφιλείς σελίδες στον ιστότοπό σας. Μπορείτε εύκολα να τις καθορίσετε μέσω γρήγορων αναλυτικών ελέγχων. Παρακάτω παρουσιάζονται κάποιες από τις κορυφαίες σελίδες σε κάθε σχολικό ιστότοπο.

•  Ημερολόγιο- Βεβαιωθείτε ότι το σχολικό ημερολόγιο είναι προσβάσιμο στο να διαβαστεί, περιέχει ακριβές πρόσφατο περιεχόμενο κι είναι εύκολο στη χρήση.

•  Κατάλογος επικοινωνίας- Φροντίστε να είναι εύκολο για τον καθένα να βρει πληροφορίες επικοινωνίας για τον οποιοδήποτε στο σχολείο σας. Εάν τα μέλη του προσωπικού φεύγουν ή αναλαμβάνουν καινούργιες αρμοδιότητες, ενημερώστε το.

•  Σχολικές σελίδες- Κάντε απλό για τους γονείς και τους μαθητές να φτάσουν εύκολα στη δική τους σχολική σελίδα. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μία υψηλού επιπέδου πλοήγηση.

•  Σελίδες καθηγητών- Οι γονείς και οι μαθητές δεν πρέπει να δυσκολεύονται στο να βρουν τις σελίδες των καθηγητών. Ένας σύνδεσμος στις σελίδες των καθηγητών πρέπει να είναι εμφανής στην πλοήγηση και στην αρχική σελίδα.

Υπάρχουν πολλά περισσότερα, για έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό σχολικού ιστοτόπου από αυτά τα 5 στοιχεία που προαναφέρθηκαν, αλλά γενικά είναι μία καλή βάση.

Είναι σημαντικό να είναι καλά οργανωμένος με ασυναγώνιστη αρχική σελίδα και να είναι εύκολη η πρόσβαση εν κίνηση


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι