10 εύκολες συμβουλές για το σχεδιασμό ιστοσελίδων διοργανωτών εκδηλώσεων

Οι ιστότοποι εξακολουθούν να είναι ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία μάρκετινγκ για εκδηλώσεις σήμερα. Παρέχουν στους ανθρώπους πληροφορίες. Εκπαιδεύουν, διασκεδάζουν. Κάνουν τους ανθρώπους να εγγραφούν στην εκδήλωσή σας. Αλλά εάν ο ιστότοπός σας έχει πάρα πολλές πληροφορίες, δεν φαίνεται ελκυστικός και το πιο σημαντικό, δεν δημιουργεί αίσθηση ενθουσιασμού γύρω από την εκδήλωσή σας, τότε οι πιθανότητες είναι ότι οι άνθρωποι να πάνε αλλού.
Εδώ είναι μερικές τελευταίες τάσεις στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να σκεφτούν οι οργανισμοί σχετικά με την κατασκευή ιστοσελίδας για τις εκδηλώσεις τους:
1. Μπείτε στο νόημα
Κανείς δεν βλέπει πραγματικά μια ιστοσελίδα για περισσότερο από 10 δευτερόλεπτα, οπότε εστιάστε στο βασικό μήνυμα της εκδήλωσής σας. Βεβαιωθείτε ότι οποιοσδήποτε έρχεται στη σελίδα προορισμού του ιστότοπού σας μπορεί να το σαρώσει γρήγορα, να καταλάβει τι είναι το συμβάν, να μάθει πότε και πού συμβαίνει και πώς μπορεί να εγγραφεί. Παρακολουθήστε μια παράγραφο και αποφύγετε τις εισαγωγές μεγάλου μήκους – οι πιθανότητες είναι ότι οι άνθρωποι δεν πρόκειται να το διαβάσουν, ειδικά αν έχουν ήδη μια ιδέα για το γεγονός σας μέσω του συνδέσμου πρόσκλησης που τους οδήγησε στην περιοχή. Βεβαιωθείτε ότι η ημερομηνία, η τοποθεσία και το κουμπί προτροπής CTA (π.χ. “Εγγραφή τώρα”) βρίσκονται πάνω από την πτυχή και είναι διαθέσιμα σε κάθε σελίδα του ιστότοπού σας. Εάν δυσκολευτούν να βρουν οι επισκέπτες αυτές τις πληροφορίες, θα φύγουν.
2. Παρουσιάστε τα κύρια σημεία πώλησης
Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα προορισμού έχει κάτι που τραβάει την προσοχή του επισκέπτη. Μπορείτε να αναφέρετε έναν γνωστό προσκεκλημένο ομιλητή ή ακόμα και μαρτυρίες από διασημότητες ή υψηλού προφίλ συμμετέχοντες που ήρθαν στο τελευταίο σας γεγονός. Εάν ο χώρος σας βρίσκεται σε μια ελκυστική τοποθεσία τότε χρησιμοποιήστε μεγάλα πολύχρωμα πλάνα που ενθουσιάζουν τους ανθρώπους για την εμπειρία που θα έχουν γύρω από την εκδήλωση.
3. Χρησιμοποιήστε ισχυρά οπτικά
Τα τελευταία χρόνια, οι ιστότοποι δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη χρήση γραφικών όπως εικόνες, γραφικά και βίντεο. Σκεφτείτε την οπτική της εκδήλωσής σας που δεν είναι κατ ‘ανάγκη το αντικείμενο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες της τοποθεσίας ή του χώρου της εκδήλωσής σας. Οι εξωτερικές και εσωτερικές λήψεις φανταστικών ή γνωστών εγκαταστάσεων συνήθως λειτουργούν καλά. Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εικόνες από τους ομιλητές σας.
Αυτό που θέλετε να αποφύγετε είναι εικόνες ανθρώπων που μιλάνε σε εξέδρα ή συμμετέχοντες που κάθονται σε δύσκολες αίθουσες σεμιναρίων. Επίσης, προσπαθήστε να αποφύγετε τη χρήση γενικών φωτογραφιών των ατόμων που έχουν συναντήσεις στις αίθουσες συνεδριάσεων κλπ.
4. Το βίντεο είναι ένα μεγάλο ατού
Το μάρκετινγκ περιεχομένου βίντεο έχει κερδίσει πολλή ώθηση τα τελευταία χρόνια. Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι το 84% των σχεδιαστών εκδηλώσεων χρησιμοποιούν βίντεο ως μέρος των προσπαθειών μάρκετινγκ για την προώθηση των εκδηλώσεών τους. Τα βίντεο δίνουν στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την εκδήλωσή σας. Είναι επίσης πολύ πιο συναρπαστικό από το κείμενο. Ένα λεπτό βίντεο μπορεί να ισοδυναμεί με 1,8 εκατομμύρια λέξεις!
Τα βίντεο που αναπαράγονται αυτόματα στο παρασκήνιο μπορούν να προσθέσουν πολλά σε μια σελίδα, αλλά προσπαθείστε να περιορίσετε αυτά που παίζουν με ήχο, καθώς μπορεί να είναι απωθητικό για μερικούς επισκέπτες. Υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι χρήσης βίντεο στο δικτυακό τόπο της εκδήλωσής σας. Από τα αποθηκευμένα βίντεο και τα στιγμιότυπα από το τελευταίο σας γεγονός έως τις μαρτυρίες σε βίντεο, τις συνεντεύξεις με τους κεντρικούς ομιλητές και τα ανεπίσημα βιντεοκλίπ που περιλαμβάνουν περιηγήσεις στο χώρο σας.
5. Μην ξεχάσετε τις γραμματοσειρές
Πολλοί ιστότοποι εκδηλώσεων χρησιμοποιούν μια συγκεκριμένη γραμματοσειρά ή τυπογραφία που ακολουθούν τις εταιρικές οδηγίες του διοργανωτή, αλλά υπάρχουν και πολλοί εκεί έξω που επιλέγουν το δικό τους. Εάν έχετε αυτή την επιλογή, βεβαιωθείτε ότι έχετε σκεφτεί προσεκτικά, καθώς η τυπογραφία στην οποία αποφασίζετε μπορεί να υποδηλώνει σχετικά με την προσωπικότητα της εκδήλωσης ή της οργάνωσής σας. Είναι ένα διασκεδαστικό ή σοβαρό γεγονός; Είναι εκπαιδευτικό ή εμπνευσμένο;
Οι σχεδιαστές ιστοσελίδων περιορίζονταν σε ορισμένους τύπους γραμματοσειρών για να εξασφαλίσουν ότι θα υποστηριζόταν από κοινά προγράμματα περιήγησης και συσκευές, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πλέον. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από γραμματοσειρές από τις οποίες μπορείτε να διαλέξετε.
6. Σχέδια χρωμάτων
Μια έρευνα δείχνει ότι το 90% όλων των αξιολογήσεων προϊόντων έχει να κάνει με το χρώμα. Στην πραγματικότητα, το χρώμα είναι το 85% του λόγου για τον οποίο αγοράζετε ένα συγκεκριμένο προϊόν. Αλλά το χρώμα μπορεί να είναι ένα δύσκολο πράγμα, πρέπει να το χρησιμοποιήσετε με τον σωστό τρόπο, την κατάλληλη στιγμή με το σωστό ακροατήριο.
Ίσως να είστε περιορισμένοι από τις κατευθυντήριες γραμμές του οργανισμού σας, αλλά ως γενικό κανόνα, να παραμείνετε σε σκούρο χρώμα σε ανοιχτόχρωμο φόντο. Φαίνεται καλά, έχει καλύτερη εμπλοκή και βοηθάει στις μετατροπές. Έχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα για αυτούς τους επισκέπτες με προβλήματα όρασης. Οι περιοχές με χαμηλή αντίθεση είναι δύσκολο για τους περισσότερους ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για άτομα με χαμηλή όραση – οι κακοί συνδυασμοί περιλαμβάνουν μπλε συνδέσεις σε μαύρο φόντο ή κόκκινο κείμενο σε πράσινο χρώμα. Δεν υπάρχει κανένας κανόνας ως προς το πόση αντίθεση είναι αρκετή, αλλά συνήθως δεν είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε πότε ορισμένοι χρωματικοί συνδυασμοί δεν αντιβαίνουν καλά μεταξύ τους.
7. Κάντε εύκολη πλοήγηση στην τοποθεσία
Σκεφτείτε το ταξίδι του χρήστη και προσπαθήστε να κάνετε τη διαδρομή από τη μια σελίδα στην άλλη όσο πιο ομαλή γίνεται. Αποφύγετε τη χρήση πολλών ‘drop down’ μενού, καθώς τείνουν να φαίνονται ακατάστατα και μπορούν να πιάσουν πολύτιμο χώρο στον ιστότοπό σας. Πολλοί άνθρωποι θα εξετάσουν τον ιστότοπό σας μέσω κινητών συσκευών, οπότε θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα δουλέψει σε διαφορετικές οθόνες. Πρόσφατη έρευνα, δείχνει ότι υπάρχει μια νέα τάση στη χρήση των κορυφαίων μενού για κινητά αντί για τα παραδοσιακά μενού του ‘hamburger’.
Ρίξτε μια ματιά στον τρόπο με τον οποίο οι επισκέπτες που ασχολούνταν προηγουμένως με τους ιστότοπους σας χρησιμοποιώντας το Google Analytics – μπορεί να σας δείξει το ακριβές ταξίδι που έλαβαν οι επισκέπτες σε όλο τον ιστότοπο, καθώς και να σας δώσει μια πολύτιμη γνώση για τις δημοφιλείς σελίδες, τα ποσοστά μετατροπής και το σημείο στο οποίο οι άνθρωποι εγκαταλείποντας τις εγγραφές τους για την εκδήλωσή σας. Αξίζει επίσης να δοκιμάσετε την πλοήγηση του ιστότοπού σας από κάποιον που δεν έχει συμμετάσχει στην κατασκευή του, για να έχετε μια αντικειμενική άποψη για το περιεχόμενο, τη λειτουργικότητα και πόσο εύκολο είναι να το χρησιμοποιήσετε.
8. Οι εγγραφές πρέπει να είναι απλές
Η συνολική εμφάνιση και η αίσθηση των σελίδων εγγραφής σας μπορεί να εξαρτάται από το είδος του λογισμικού εγγραφής που χρησιμοποιείτε για τις εκδηλώσεις σας. Ωστόσο, ως γενικός κανόνας, προσπαθήστε να κάνετε τις φόρμες σας όσο το δυνατόν καθαρότερες και απλούστερες. Μην διαθέτετε πάρα πολλά κουτιά και μην ρωτάτε περιττές ερωτήσεις. Για παράδειγμα, μην ρωτάτε τους συμμετέχοντες για τις ταχυδρομικές διευθύνσεις τους εάν δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες. Μην ξεχνάτε, όσο περισσότερα κλικ χρειαστεί για να κλείσετε μια πώληση, τόσο πιο εύκολο είναι οι συμμετέχοντες σας να αποχωρήσουν.
9. Κάντε το “συμβατό” σε κινητά
Οι περισσότεροι ιστότοποι συμβάντων σήμερα είναι responsive. Αν δεν είναι,πρέπει να γίνουν. Εκτός από την παροχή στους συμμετέχοντες σας μιας σωστής εμπειρίας χρήστη, ανεξάρτητα από τη συσκευή που βλέπουν τον ιστότοπό σας, ένας responsive σχεδιασμός ιστοσελίδων βοηθάει και με το SEO. Η Google ευνοεί τους ιστότοπους βελτιστοποιημένων για κινητά και ως εκ τούτου κατατάσσει αυτούς τους ιστότοπους υψηλότερα στα αποτελέσματα αναζήτησης. Στην πραγματικότητα, η Google ‘τιμωρεί’ τους ιστότοπους εκείνους που δεν είναι “responsive”, οπότε όλος το πολύτιμο SEO που διαθέτει ο ιστότοπός σας μπορεί να είναι άχρηστο εάν δεν είναι ορατό σε μια κινητή συσκευή.
Αν ο ιστότοπός σας προσαρμόζεται σε κινητά, τότε είναι εύκολο να έχετε δύο διαφορετικούς ιστότοπους για την επιφάνεια εργασίας και τις κινητές συσκευές σας. Η διάταξη της οθόνης σας (συμπεριλαμβανομένων των κειμένων και των εικόνων) μπορεί να αλλάξει αυτόματα με βάση το μέγεθος της οθόνης της συσκευής του χρήστη. Έτσι, εάν το πρόγραμμα περιήγησης εντοπίσει μια οθόνη μικρότερη από 480 pixels, για παράδειγμα, θα εμφανίσει τη διάταξη smartphone του ιστότοπού σας, η οποία δεν περιλαμβάνει τη ροή Twitter που έχετε στην έκδοση για υπολογιστές. Έχοντας την ευελιξία να ρίχνεις πράγματα μέσα και έξω, ανάλογα με το μέγεθος της οθόνης, εξασφαλίζει ότι οι επισκέπτες παίρνουν το σωστό είδος πληροφοριών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ανεξάρτητα από τις συσκευές που χρησιμοποιούν.
10. Έχετε πολύγλωσση υποστήριξη
Οι πολύγλωσσοι ιστότοποι είναι στην πραγματικότητα ένας από τους πιο οικονομικούς τρόπους μάρκετινγκ. Βοηθούν να προσελκύσουν νέους συμμετέχοντες, να δημιουργήσουν στενότερες σχέσεις και να δώσουν στις εκδηλώσεις σας μια διεθνή προοπτική. Έχουμε δει πολλά συνέδρια να το κάνουν αυτό τα τελευταία χρόνια. Τους βοηθά να παραμείνουν μπροστά από τον ανταγωνισμό. Βοηθά επίσης με το SEO.
Δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκη διαδικασία. Τα περισσότερα προγράμματα διαχείρισης ή εγγραφής συμβάντων αυτές τις μέρες προσφέρουν μια πολυγλωσσική ενότητα, η οποία επιτρέπει να εμφανίζονται σημαντικές σελίδες στην ιστοσελίδα σας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για εγγραφή και ημερήσια διάταξη, σε διάφορες δημοφιλείς γλώσσες του κόσμου της επιλογής σας.