espa banner
Progressive Web Apps (PWAs): Το μέλλον του Web Development

Παρακαλώ αξιολογήστε


Οι Progressive Web Apps (PWA) αποτελούν τη νέα γενιά του διαδικτύου των κινητών τηλεφώνων, καθώς οι περισσότεροι χρήστες παραμένουν συνδεδεμένοι 24/7 μέσω των smartphone τους. Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των PWAs και γιατί είναι τόσο δημοφιλή; 

Λόγω της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που πλοηγούνται στο διαδίκτυο μέσω των κινητών τηλεφώνων τους, οι εταιρείες συνεχώς βελτιώνουν τις διαδικτυακές στρατηγικές τους. Με όλο και περισσότερους  χρήστες να αποκτούν πρόσβαση στον ιστότοπό σας μέσω των smartphones τους,  χρειάζεται να εστιάσετε στην μεγιστοποίηση της απόδοσης των διαδικτυακών σας πόρων ώστε να διασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή εμπειρία για το κοινό σας.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση στη χρήση των Progressive Web Apps  από διάσημες εταιρείες web development – ανάπτυξης ιστοσελίδων  καθώς συνδυάζουν τα χαρακτηριστικά της ιστοσελίδας και της smartphone εφαρμογής.

Κρίσιμα συστατικά ενός PWA

Η Αρχιτεκτονική του Κελύφους

Η συντήρηση των PWAs περιλαμβάνει το διαχωρισμό του δυναμικού και στατικού περιεχομένου. Με τη χρήση μιας αρχιτεκτονικής κελύφους, γίνεται δυνατή η δυνατότητα  κάλυψης των βασικών στοιχείων του σχεδιασμού, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ταχύτητας της εφαρμογής. Λειτουργεί καλά με εφαρμογές που έχουν μεταβαλλόμενο περιεχόμενο και σταθερή πλοήγηση.

Μανιφέστο JSON

Το συγκεκριμένο στοιχείο λειτουργεί ως το κεντρικό μέρος για την αποθήκευση των μεταδεδομένων του PWA. Μπορεί να περιλαμβάνει τη διεύθυνση URL για την εκκίνηση της εφαρμογής, το όνομά της, το εικονίδιο στην αρχική οθόνη κ.λπ. Επιτρέπει στον προγραμματιστή να επεξεργαστεί τη διεπαφή της εφαρμογής την οποία βλέπει ο χρήστης. Ο προγραμματιστής έχει τον πλήρη έλεγχο της διεπαφής, ενώ, όπως και στις εφαρμογές smartphone, ο προγραμματιστής μπορεί να προσαρμόσει οθόνες εκκίνησης.

Service Worker

Αποτελεί ένα JavaScript που τρέχει ξεχωριστά από την εφαρμογή και μπορεί να ανταποκριθεί στις αλληλεπιδράσεις του χρήστη μέσω των σελίδων που εξυπηρετεί. Έχει τη δυνατότητα να κάνει cache τα δεδομένα της εφαρμογής και τα εμφανίζει κατευθείαν μόλις την ξαναεπισκέπτεται ο χρήστης. Το δυναμικό περιεχόμενο της εφαρμογής ανανεώνεται ξανά όταν η εφαρμογή συνδεθεί στο διαδίκτυο. Ακόμη, βοηθά στο συγχρονισμό των background ενεργειών που είναι απαραίτητος μέχρις ότου επιστρέψουν οι συνδέσεις. Οι servers μπορούν να στείλουν ενημερώσεις μόλις αποκατασταθεί η σύνδεση. Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα αποστολής push notifications ενώ δε λειτουργεί το πρόγραμμα περιήγησης.

Η χρήση του πρωτοκόλλου TLS

Η ασφάλεια είναι ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά των PWAs και για αυτό το λόγο η πρόσβαση σε αυτά πραγματοποιείται μέσω του πρωτοκόλλου TLS. Θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε ένα πιστοποιητικό SSL για να χρησιμοποιήσετε ένα PWA καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τη λειτουργία του. Έτσι θα δημιουργηθεί μια ασφαλής και κρυπτογραφημένη σύνδεση μεταξύ δύο οντοτήτων, η οποία θα διασφαλίσει την ακεραιότητα των δεδομένων και τη γνησιότητα της σύνδεσης που καθιερώνεται.

Κάποιες κρίσιμες δυνατότητες των Progressive Web Apps

Ο τρόπος με τον οποίο είναι κατασκευασμένα τα PWAs, τους προσδίδει κάποιες δυνατότητες που δεν υφίστανται στις smartphone εφαρμογές ή στις ιστοσελίδες.

  • Περισσότερες λειτουργίες από μία καλή ιστοσελίδα / e-shop, όπως τα push notifications και η χρήση του PWA ενώ βρίσκεστε offline.
  • Εύκολη πρόσβαση, καθώς δεν είναι απαραίτητη η λήψη τους από κάποιο app store αλλά μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε μέσω ενός απλού URL καθώς και να δημιουργήσετε συντόμευση τους στην οθόνη της συσκευής σας.
  • Κύρια προσέγγιση αποτελούν τα κινητά τηλέφωνα, αφού καταφέρνουν και συνδυάζουν τα πλεονεκτήματα μιας εφαρμογής και μιας ιστοσελίδας σε χαμηλό κόστος π.χ. η γρήγορη διεπαφή σε συνδυασμό με τον ελάχιστο χώρο που καταλαμβάνει στη συσκευή.

Οφέλη από τη χρήση PWAs

Αύξηση των πόντων SEO Brownie

Όσο μεγαλύτερη είναι η κατάταξη στους συγκεκριμένους πόντους, τόσο περισσότερο φαίνεται η ιστοσελίδα στην αναζήτηση μια συγκεκριμένης λέξης που πραγματοποιούν οι χρήστες. Για να επιτευχθεί η υψηλότερη κατάταξη είναι απαραίτητο μία αποκριτική ιστοσελίδα. Τα PWAs φορτώνουν γρήγορα ακόμα και σε 3G συσκευές αλλά ταυτόχρονα παρέχουν μια όμορφη εμπειρία στο χρήστη αλλά και φορτώνουν χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.

Οι χρήστες αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα PWAs

Έρευνες δείχνουν πως οι χρήστες κινητών τηλεφώνων μετακινούν τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν περισσότερο στην αρχική τους οθόνη. Επομένως, τα PWAs μπορούν εύκολα να ανταγωνιστούν τις εφαρμογές καθώς έχουν τη δυνατότητα προσθήκης στην αρχική οθόνη αλλά συνδυάζει ταυτόχρονα μια εύκολη και γρήγορη διεπαφή. Ακόμη τα push notifications αποτελούν ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα τους.

Χαμηλό κόστος ανάπτυξης

Είναι γνωστό πως οι εφαρμογές κινητών τηλεφώνων έχουν τεράστιο κόστος ανάπτυξης, ενώ ταυτόχρονα συνδυάζονται με το κόστος δημοσίευσης τους στο app store. Επομένως, η κατασκευή ενός PWA ελαχιστοποιεί το κόστος ανάπτυξης, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί με τη χρήση μιας απλής στοίβας ιστού, εξαλείφοντας την ανάγκη δημιουργίας εφαρμογών σε διαφορετικές πλατφόρμες αφού τα PWA λειτουργούν σε κάθε πλατφόρμα.

Ενσωμάτωση στο υλικό

Το διαδίκτυο επιτρέπει τη δυνατότητα ενσωμάτωσης στο υλικό, καθώς υπάρχουν πολλά σύγχρονα APIs που μπορείτε να ενσωματώσετε στα PWAs. Κάποια από αυτά προσδίδουν νέας γενιάς ικανότητες όπως η real time κάμερα, η γεωγραφική περιοχή, το βιομετρικό έλεγχο ταυτότητας, αισθητήρες κίνησης κ.λπ. Έτσι καθίσταται φθηνότερη η ανάπτυξη τους από αυτή των εφαρμογών.

Συμπεράσματα

Καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών, υπάρχει η συνεχής αναζήτηση τρόπων για την αύξηση των αποδοχών τους. Παρόλο που υπάρχουν ποικίλες επιλογές, τα PWAs προσφέρουν μια φθηνότερη και πιο εφικτή επιλογή. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να αυξήσουν τους πόντους SEO Brownie, εξασφαλίζοντας παράλληλα μια βελτιωμένη εμπειρία στον χρήστη.


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι