espa banner
web E-learning και M-learning

Παρακαλώ αξιολογήστε


Η ηλεκτρονική μάθηση και η εκμάθηση έχουν γίνει εξαιρετικά σημαντικές λέξεις της τεχνολογικής επανάστασης στην εκπαίδευση. Το καθένα χαρακτηρίζει μια ολόκληρη σειρά από ιδέες και πόρους για τον δάσκαλο με τεχνογνωσία. Αλλά οι δύο όροι δεν χρησιμοποιούνται πάντα σωστά, με κάποια σύγχυση σχετικά με τις διαφορές μεταξύ τους και το που επικαλύπτονται. Και με πιο πολύπλοκους όρους, η σκέψη σχετικά με τις διαφορές μεταξύ της ηλεκτρονικής μάθησης και της εκμάθησης Μ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους εκπαιδευτικούς που χρησιμοποιούν τεχνολογία στην τάξη, καθώς μπορεί να τους βοηθήσει να επιλέξουν ποιες τεχνικές είναι καλύτερες για ποιο εκπαιδευτικό σενάριο.

Ορισμοί

Το E-learning αναφέρεται σε ηλεκτρονικά υποστηριζόμενη μάθηση και διδασκαλία κάθε είδους. Οποιαδήποτε μορφή μάθησης στην οποία χρησιμοποιείται ψηφιακή επικοινωνία, ηλεκτρονικές συσκευές ή διαδίκτυο για την υποστήριξη της μαθησιακής διαδικασίας μπορεί να περιγραφεί ως μια μορφή ηλεκτρονικής μάθησης, η οποία περιλαμβάνει επίσης τεχνολογία εκπαίδευσης. Η ηλεκτρονική μάθηση περιλαμβάνει διαδικασίες όπως η εκμάθηση μέσω υπολογιστή και η μάθηση μέσω διαδικτύου, αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι δεν απαιτεί απαραιτήτως ούτε υπολογιστή ούτε σύνδεση στο Διαδίκτυο, αλλά μόνο τη χρήση ηλεκτρονικών. Έτσι, η εκμάθηση μιας γλώσσας χρησιμοποιώντας CD Rom, για παράδειγμα, ή η παρακολούθηση ενός εκπαιδευτικού τηλεοπτικού προγράμματος θα υπολογιζόταν επίσης ως ηλεκτρονική μάθηση.

Ωστόσο, το M-learning είναι μια συντομογραφία της φορητής μάθησης, που σημαίνει ότι μαθαίνουμε χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές που επιτρέπουν στον μαθητή να μαθαίνει σε διαφορετικά περιβάλλοντα και εν κινήσει αντί να περιορίζεται σε μια τάξη ή να είναι δεμένος σε ένα γραφείο. Η κινητή μάθηση είναι, φυσικά, από την ηλεκτρονική της φύση, ένα υποσύνολο της ηλεκτρονικής μάθησης, αλλά αναφέρεται πολύ πιο συγκεκριμένα σε αυτές τις φορητές συσκευές και τη φορητή τεχνολογία. Ο όρος έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, με την έλευση ασύρματων φορητών συσκευών όπως iPad και tablet και ολοένα και πιο εξελιγμένων κινητών τηλεφώνων όπως iPhone και συσκευές Android που διευρύνουν εκθετικά τις πιθανές εφαρμογές της έννοιας μέσα από τη σύγχρονη κατασκευή ιστοσελίδων.

Καλύτερες Χρήσεις

Η ηλεκτρονική μάθηση είναι ένας φανταστικός πόρος για να κάνετε τα μαθήματα πιο ενδιαφέροντα και διαδραστικά, χρησιμοποιώντας διαδικτυακές πλατφόρμες μάθησης για να μεταμορφώσετε την παραδοσιακή μάθηση στην τάξη.

Είναι επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την ανατροπή της τάξης. Η «ανατρεπόμενη τάξη» είναι ένα νέο μοντέλο σύμφωνα με το οποίο οι δάσκαλοι επιτρέπουν στους μαθητές να χρησιμοποιούν το χρόνο εργασίας τους για να μελετήσουν νέα θέματα και να μάθουν τις βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν, τις οποίες συνήθως θα τους είχαν μεταδώσει στην τάξη. Ο χρόνος του μαθήματος χρησιμοποιείται στη συνέχεια για να περάσει από δραστηριότητες και ασκήσεις για να ενισχυθεί και να δοκιμαστεί η κατανόησή τους για τις νέες έννοιες – μια δραστηριότητα που συνήθως θα αποτελούσε τη βάση της εργασίας στο σπίτι. Η ηλεκτρονική μάθηση είναι φανταστικά αποτελεσματική και στις δύο πλευρές της ανατρεπόμενης τάξης, με εξαιρετικούς διαδικτυακούς πόρους που επιτρέπει στους μαθητές να έχουν μαθησιακές εμπειρίες χωρίς προηγούμενο στα σπίτια τους.

Η εκμάθηση M χρησιμοποιείται καλύτερα σε σενάρια όπου υπάρχει συγκεκριμένο όφελος από τη δυνατότητα κινητικότητας. Στις εκδρομές στην τάξη, για παράδειγμα, το να επιτρέπεται στους μαθητές να χρησιμοποιούν φορητές συσκευές είναι ένας φανταστικός τρόπος για να τους κρατάτε αφοσιωμένους και να εργάζονται ενώ τους δίνετε ακόμα την ελευθερία να εξερευνούν. Λαμπρές νέες καινοτομίες παρουσιάζουν υποδειγματικές ευκαιρίες για να εκμεταλλευτείτε την περιαγωγή κατά τη διάρκεια της μάθησης.

Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματική η χρήση της εκμάθησης Μ σε τάξεις όπου η σύγχρονη τεχνολογία ενδέχεται να μην είναι διαθέσιμη σε όλους τους μαθητές ή σε σχολεία όπου δεν υπάρχουν επαρκείς πόροι για να μπορούν όλοι οι μαθητές να χρησιμοποιούν μια συσκευή. Σε μια τέτοια κατάσταση, η χρήση μιας φορητής συσκευής εκμάθησης σαν ένα tablet, η οποία μπορεί να μεταφερθεί εύκολα από χέρι σε χέρι ή να μοιραστεί σε μια ομάδα φοιτητών, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλιστεί ότι οι μαθητές εξακολουθούν να μπορούν να επωφεληθούν από τις διαφορετικές ευκαιρίες που προσφέρει η εκπαιδευτική τεχνολογία. Μια εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει την εκμάθηση γλωσσών σε απλά, εύπεπτα κομμάτια με διασκεδαστικά και εύχρηστα παιχνίδια, είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα m-learning λύσης που μπορεί να περάσει απλά και γρήγορα μεταξύ των μαθητών καθώς φτάνουν σε νέα επίπεδα για να καταστεί δυνατή η επιτυχημένη ομαδική μάθηση.


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι