espa banner
συμβουλές δημιουργίας και κατασκευής ιστοσελίδων

Παρακαλώ αξιολογήστε


Για να δημιουργηθεί μια ιστοσελίδα είναι απαραίτητος ο συνδυασμός πολλών μέσων. Από την τυπογραφία έως την επικοινωνία, μάθετε τις δεξιότητες που πρέπει να έχουν οι σχεδιαστές στην κατασκευή ιστοσελίδων.

1.Γνωρίστε τις αρχές του σχεδιασμού

Μερικοί από εμάς μπορεί να έχουν μια έμφυτη καλλιτεχνική ικανότητα, αλλά γνωρίζοντας τα βασικά στοιχεία μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της αναδημιουργίας αυτού που βλέπετε και της ικανότητας δημιουργίας ενός σχεδιασμού που είναι υπολογισμένο και μοναδικό.

Οι «βασικές αρχές οπτικού σχεδιασμού» κάνουν μια βαθύτερη εμβάθυνση στις αρχές του οπτικού σχεδιασμού που βασίζονται στην ψυχολογία του Gestalt. Αυτές οι βασικές αρχές είναι το θεμέλιο του διαδικτύου και του γραφικού σχεδιασμού και είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε. Είτε σχεδιάζετε ένα χαρτοφυλάκιο είτε μια έντυπη διαφήμιση, αυτές οι έννοιες μπορούν να σας βοηθήσουν να καθοδηγήσετε την εργασία σας. Ας κάνουμε μια γρήγορη ανακεφαλαίωση.

·Εμφάνιση
Αντί να εστιάζουμε σε μεμονωμένα μέρη, τείνουμε να επεξεργαζόμαστε οπτικά ερεθίσματα ως σύνολο. Η εμφάνιση βλέπει μια διάταξη οπτικών και αμέσως κατανοεί τι αντιπροσωπεύουν. Όταν κάτι σπάει ένα μοτίβο, εντοπίζουμε τα κομμάτια που το συνθέτουν.

·Επανορθώσεις
Η επανόρθωση χρησιμοποιεί μόνο τα βασικά μέρη ενός αντικειμένου για να το αναγνωρίσει. Σας επιτρέπει να ασκήσετε αυτοσυγκράτηση σε ένα σχέδιο, ενώ εξακολουθείτε να μεταφέρετε νόημα.

·Αμετάβλητη
Η αρχή ‘αμετάβλητη’ είναι σε θέση να χρησιμοποιεί καλαίσθητη ασυμφωνία στα σχέδιά σας, κάνοντας κάτι να ξεχωρίζει από μια ομάδα παρόμοιων αντικειμένων. Η χρήση της αρχής ‘αμετάβλητή’ σας επιτρέπει να επισημάνετε τμήματα ενός σχεδίου.

 

2.Τυπογραφία

Η τυπογραφία διαμορφώνει την αντίληψή μας για τις ιδέες. Το βάρος και η γεωμετρία ενός τύπου επικοινωνούν το νόημα, και ως σχεδιαστής, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τον καλύτερο τρόπο παράδοσης μηνυμάτων με τις κατάλληλες τυπογραφικές επιλογές.

Όλες οι επιλογές γραμματοσειράς δυσκολεύουν τους νέους σχεδιαστές να γνωρίζουν τι να επιλέξουν. Οι καλοί σχεδιαστές γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των τύπων τύπου και του πού πρέπει να τους χρησιμοποιήσουν.

Υπάρχουν πολλοί πόροι στον Ιστό για να διευρύνετε τις τυπογραφικές σας γνώσεις. Εργαλεία όπως συνδυασμοί γραμματοσειρών για σχεδιαστές ιστοσελίδων μπορούν να σας δώσουν ιδέες για πιθανές αντιστοιχίσεις.

 

3.Θεωρία χρωμάτων

Βασικές έννοιες, όπως ο συνδυασμός πρωτογενών χρωμάτων για τη δημιουργία νέων χρωμάτων, θα σας βοηθήσουν να δημιουργήσετε ευχάριστες παλέτες χρωμάτων. Ως σχεδιαστής, θα πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τον χρωματικό τροχό και τον τρόπο με τον οποίο συνεργάζονται συμπληρωματικά, αντίθετα και ανάλογα χρώματα.

Η χρήση χρωμάτων σύγκρουσης είναι ένα κοινό λάθος που μαστίζει τους αρχάριους σχεδιαστές. Λίγη οπτική δυσαρέσκεια μπορεί να δημιουργήσει ένα ενδιαφέρον σχέδιο, αλλά οι συγκρουόμενες αποχρώσεις μπορούν επίσης να κάνουν μια διάταξη άσχημη και δυσανάγνωστη. Το κείμενο, οι παροτρύνσεις για δράση και οι κεφαλίδες θα πρέπει να χρησιμοποιούν χρώματα που λειτουργούν καλά μαζί και να διατηρούν μια ισχυρή αίσθηση αναγνωσιμότητας. Η κατανόηση και η γνώση πότε πρέπει να χρησιμοποιούνται φώτα και σκοτάδια, η αντίθεση και ο κορεσμός είναι επίσης σημαντικές δεξιότητες χρώματος στο σχεδιασμό ιστοσελίδων.

 

4.Λογισμικό σχεδιασμού

Θα πρέπει να έχετε κατανοήσει τα βασικά στοιχεία επεξεργασίας φωτογραφιών και την ικανότητα να τροποποιήσετε γραφικά που βασίζονται σε διανυσματικά, όπως ένα λογότυπο που μπορεί να έρχεται στο δρόμο σας.

Για όσους έχουν προϋπολογισμό, υπάρχουν δωρεάν λογισμικά επεξεργασίας σχεδιασμού, που θα σας δώσουν τη δύναμη να κάνετε ό, τι πρέπει να κάνετε χωρίς να ξοδέψετε πολλά χρήματα. Και, καθώς αναπτύσσετε τις δεξιότητές σας στο σχεδιασμό ιστοσελίδων, τα λογισμικά κινούμενων σχεδίων είναι εύχρηστα εργαλεία για να προσθέσετε κίνηση στην εργασία σας.

 

5.Σύνθεση

Η διάταξη κειμένου, οπτικών και άλλων στοιχείων εξυπηρετεί τόσο έναν καλλιτεχνικό όσο και έναν χρηστικό σκοπό. Υπάρχει η οπτική αρμονία ενός σχεδίου και της οργάνωσης και της ιεραρχίας των ιδεών. Το σημαντικό περιεχόμενο πρέπει να τραβήξει την προσοχή μας και να φαίνεται υπέροχο.

Μια καλά διαμορφωμένη διάταξη περιλαμβάνει τη δημιουργία ισορροπίας με αντίθεση, αρνητικό χώρο και αναλογικά στοιχεία. Δώστε προσοχή στο σχεδιασμό γύρω σας – ιστότοπους, πίνακες ζωγραφικής, σκηνές ταινιών, πινακίδες. Όσο περισσότερο γνωρίζετε και μπορείτε να αναγνωρίσετε την καλή σύνθεση, τόσο περισσότερο θα εμφανίζεται στο δικό σας σχέδιο.

 

6.Γραφιστική

Ο ιστότοπος και ο γραφικός σχεδιασμός μοιράζονται έναν παρόμοιο δημιουργικό χώρο. Και οι δύο αφορούν την τέχνη της δημιουργίας οπτικών. Όμως, ενώ ο σχεδιασμός ιστοσελίδων είναι ένα μέσο όπου οι συνεχιζόμενες αλλαγές και ενημερώσεις αποτελούν μέρος οποιουδήποτε έργου, ο γραφικός σχεδιασμός αφορά τη δημιουργία οπτικών με μακροζωία. Ο σχεδιασμός ενός ιστότοπου ή ενός λογότυπου μπορεί να είναι διαφορετικοί κλάδοι σχεδιασμού, αλλά αποτελούν και οι δύο μέρος της επωνυμίας.

Οι δεξιότητες σχεδιασμού γραφικών θα ολοκληρώσουν το σύνολο δεξιοτήτων σας. Η γνώση του τρόπου δημιουργίας χειρόγραφης τυπογραφίας, προσαρμοσμένων εικονογραφήσεων και άλλων τύπων δημιουργικών, θα βελτιώσει την εργασία σας στο σχεδιασμό ιστοσελίδων.

 

7.Προσοχή στη λεπτομέρεια

Ο αποτελεσματικός σχεδιασμός δεν υλοποιείται τυχαία. Οι επιλογές σχεδιασμού όπως η πλοήγηση, η διάταξη και ο συνδυασμός χρωμάτων πρέπει να είναι σκόπιμες. Η προσοχή στη λεπτομέρεια πρέπει να αγγίζει κάθε μέρος ενός σχεδίου.

 

8.Ανταποκρινόμενος σχεδιασμός

Ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός αποτελεί βασικό συστατικό της διαδικασίας ανάπτυξης διαδικτυακού ιστότοπου. Οι οδηγίες για την ανταποκρινόμενη σχεδίαση διασφαλίζουν ότι τα στοιχεία HTML, CSS (διαδοχικά φύλλα στυλ) και JavaScript όπως μενού, κείμενο και κουμπιά είναι σαφή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού.

Ο ανταποκρινόμενος σχεδιασμός εξασφαλίζει συνεπή παράδοση του περιεχομένου σας. Λειτουργεί έχοντας μια κύρια διάταξη που προσαρμόζεται για να ταιριάζει στην οθόνη στην οποία είναι φορτωμένο. Το να βεβαιωθείτε ότι τα σχέδιά σας μεταφράζονται σε διαφορετικές συσκευές,  βοηθά τους σχεδιαστές στο να προσεγγίσουν περισσότερα άτομα χωρίς να θυσιάζουν την εμπειρία του χρήστη.

 

9.Επεξεργασία φωτογραφιών

Μια καλά επιλεγμένη εικόνα μπορεί να βοηθήσει το σχεδιασμό προσθέτοντας χρώμα και σαφήνεια. Έχοντας τα εκπαιδευμένα μάτια για να προσαρμόσετε πράγματα όπως τα επίπεδα χρώματος, τη φωτεινότητα, τον κορεσμό και την αντίθεση μπορεί να συμβάλει σημαντικά στο να κάνουν τις φτωχές φωτογραφίες να φαίνονται υπέροχες.

 

10.Αντιγραφή

Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας της αντιγραφής και του σχεδιασμού θα σας κάνει πιο αποτελεσματικούς και στα δύο.

Πρέπει να είστε σε θέση να αναγνωρίσετε περιεχόμενο που είναι πολύ λεκτικό – ίσως να το στείλετε ξανά στον συγγραφέα για απλοποίηση ή, εάν μπορείτε να το ξαναγράψετε, θα χειριστείτε μόνοι σας τις αλλαγές.

 


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι