espa banner

Παρακαλώ αξιολογήστε


Εισαγωγή

Στις μέρες μας, με την εξέλιξη της τεχνολογίας, το καταναλωτικό κοινό μπορεί να μεταβεί με ένα απλό κλικ σε χιλιάδες εικονικά καταστήματα και να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε αγορά επιθυμεί. Σαφώς αυτό δίνει το πλεονέκτημα της άνετης και άμεσης αγοράς ενός προϊόντος, αλλά δεν θα πρέπει οι online καταναλωτές να ξεχνούν το βασικότερο. Όπως θα έπαιρναν μέτρα για την ασφάλεια των χρημάτων τους σε ένα συμβατικό κατάστημα στον πραγματικό κόσμο, έτσι χρειάζεται να προστατεύονται από τυχόν απάτες και κινδύνους που εγκυμονεί ο χώρος του διαδικτύου.

Ασφαλή WebSites

Πώς μπορεί όμως κανείς να εξετάσει αν όντως μια ιστοσελίδα είναι ασφαλής και επομένως αξιόπιστη; Τα ασφαλή sites χρησιμοποιούν την λεγόμενη τεχνολογία κρυπτογράφησης για να μεταφέρουν πληροφορίες από τον υπολογιστή σας στον υπολογιστή τους και το αντίστροφο. Πρόκειται για μια τεχνολογία που κρυπτογραφεί τις πληροφορίες που στέλνει κάποιος χρήστης, όπως ο αριθμός της πιστωτικής κάρτας για παράδειγμα, ώστε να αποτρέψει τους πιθανούς χάκερ από την απόκτηση του αριθμού αυτού όταν στέλνεται η πληροφορία. Οι μόνοι άνθρωποι που έχουν το διακάιωμα να αποκωδικοποιήσουν τον κώδικα είναι εκείνοι με τα νόμιμα δικαιώματα πρόσβασης σε αυτόν.

Έρευνα της Ιστοσελίδας πριν την αγορά

Φροντίστε να πραγματοποιείτε συναλλαγές με εταιρείες που γνωρίζετε ήδη και τις εμπιστευόσαστε.   Εάν η εταιρεία από την οποία πρόκειται να αγοράσετε είναι άγνωστη, τότε καλό θα ήταν να ερευνήσετε κάποια πράγματα γύρω από αυτήν, για την δική σας ασφάλεια. Επίσης, μια καλή κίνηση θα ήταν, αν η εταιρεία είναι άγνωστη σε εσάς, να αγοράσετε αρχικά κάτι με χαμηλό αντίτιμο, ώστε να δείτε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Να διαβάζετε πάντα τους Όρους και τις Προϋποθέσεις

Κάθε αξιόπιστη και σωστά οργανωμένη εταιρεία που διαθέτει τα προϊόντα της στο διαδίκτυο, διαθέτει έναν τομέα στην ιστοσελίδα της με τους Όρους των Συναλλαγών και τις Προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιούνται προκειμένου να έχει μια ομαλή έκβαση η συναλλαγή που θα πραγματοποιήσετε. Θα ήταν καλό να διαβάζετε πάντα αυτούς τους όρους για να είστε καλυμμένος και στο νομικό κομμάτι του θέματος, αν κάτι πάει στραβά.

Ενημερωθείτε για τα cookies

Οι εταιρείες που πωλούν στο διαδίκτυο, συνηθίζουν να παρακολουθούν τις αγορές και τις συνήθειες των πελατών με τη χρήση των “cookies”. Πρόκειται για ένα online σύστημα παρακολούθησης το οποίο αποδίδει κομμάτια του κώδικα των προγραμμάτων περιήγησης μας στο Διαδίκτυο για να παρακολουθεί η εκάστοτε εταιρεία ποια sites επισκεπτόμαστε κατά την αναζήτηση μας στο χώρο του Ίντερνετ.

Ο ασφαλέστερος τρόπος για αγορές στο διαδίκτυο

Ο ασφαλέστερος τρόπος για να ψωνίσετε στο διαδίκτυο είναι με πιστωτική κάρτα. Σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά, προστατεύεστε σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό νόμο περί θεμιτής χρέωσης. Έχετε το δικαίωμα να αμφισβητήσετε χρεώσεις στην πιστωτική σας κάρτα, και μπορείτε να πάρετε πίσω τις χρεώσεις που σας υποβλήθηκαν ύστερα από έρευνα που αποδεικνύει την λανθασμένη χρέωση που σας έκανε ο πιστωτής.

Ποτέ μην δημοσιοποιείται τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης

Παροχή! Ο αριθμός Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αποτελεί καμία προϋπόθεση για να κάνετε μια παραγγελία στο διαδίκτυο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ο πιστωτής σας, να σας ρωτήσει γι ‘αυτόν τον αριθμό. Δίνοντας τον αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης θα μπορούσατε εύκολα να οδηγήσετε κάποιον στην κλοπή της ταυτότητάς σας.

Κρατήστε τον κωδικό σας μυστικό

Ποτέ μην αποκαλύπτετε τον κωδικό σας σε κανέναν. Κατά την επιλογή ενός κωδικού πρόσβασης, μην χρησιμοποιείτε σε αυτόν ευρέως γνωστές πληροφορίες, όπως ημερομηνία γέννησης, το πατρικό όνομα της μητέρας σας, τους αριθμούς από την άδεια οδήγησής σας ή τον αριθμό Κοινωνικής Ασφάλισης. Μην χρησιμοποιείτε τον ίδιο κωδικό πρόσβασης για άλλες ιστοσελίδες που συνδέονται με ευαίσθητες πληροφορίες.

Προσοχή στα Μηνύματα “Phishing”

Χάκερ στέλνουν μαζικά μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε χρήστες του Διαδικτύου και τους ζητούν να ενημερώσουν τις πληροφορίες του τραπεζικού λογαριασμού τους, πιστωτικές κάρτες, ή άλλες δημοφιλείς περιοχές αγορών. Το e-mail μπορεί να αναφέρει ότι τα στοιχεία του λογαριασμού σας έχουν λήξει, έχουν παραβιαστεί ή χαθεί και ότι θα πρέπει να τα στείλετε ξανά αμέσως στην εταιρεία. Μην απαντάτε σε κάθε αίτημα για οικονομική πληροφόρηση που λαμβάνετε με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Εκτύπωση/Αποθήκευση αντιγράφων των παραγγελιών σας

Αφού ολοκληρώσετε την παραγγελία σας, θα λάβετε μια σελίδα επιβεβαίωσης που θα εξετάζει ολόκληρο το ιστορικό της παραγγελίας. Θα πρέπει να περιλαμβάνει το κόστος της παραγγελίας, πληροφορίες για το προϊόν, καθώς και τον αριθμό επιβεβαίωσης. Σας συνιστούμε να εκτυπώσετε ή να αποθηκεύσετε ένα ή περισσότερα αντίγραφα της ιστοσελίδας που αναφέρει το στοιχείο που έχετε παραγγείλει καθώς και την σελίδα που αναγράφει το όνομα της εταιρείας, την ταχυδρομική διεύθυνση, τον αριθμό τηλεφώνου, και τους νομικούς όρους, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής της εταιρείας για τις επιστροφές προϊόντων.

Δώστε προσοχή στους τρόπους αποστολής

Σύμφωνα με το νόμο, η εταιρεία πρέπει να αποστείλει την παραγγελία σας εντός του χρόνου που αναφέρεται στη διαφήμισή της. Εάν το χρονικό πλαίσιο της αποστολής δεν αναφέρεται, ο έμπορος πρέπει να στείλει το προϊόν σε 30 ημέρες.
Μάθετε τους όρους ακύρωσης/επιστροφής και διεκπεραίωσης των καταγγελιών
Πολλές φορές υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να επιστρέψετε το προϊόν που αγοράσατε για διάφορους λόγους. Ελέγξτε την ιστοσελίδα για τις πολιτικές ακύρωσης και επιστροφής. Να είστε βέβαιος ότι έχετε ελέγξει για τα εξής:

  • Ποιος πληρώνει τα μεταφορικά;
  • Υπάρχει κάποιο όριο χρόνου για την επιστροφή/ακύρωση;
  • Υπάρχει κάποιος αριθμός τηλεφώνου ή κάποιο e-mail για τις καταγγελίες;
  • Είναι εύκολο να σας παραχθούν υπηρεσίες επισκευής;
  • Υπάρχει εγγύηση για το προϊόν;

Διαίσθηση αγοραστή

Κοιτάξτε το site με κριτικό μάτι. Εάν οποιαδήποτε από τις ακόλουθες ερωτήσεις, σας χτυπήσουν τον κώδωνα του κινδύνου, θα ήταν σοφό να στραφείτε σε ένα άλλο site για τις αγορές σας:

  • Μήπως οι τιμές της εταιρείας, σας φαίνονται ασυνήθιστα χαμηλές;
  • Μήπως μοιάζει ο εν λόγω διαδικτυακός έμπορος να είναι ερασιτέχνης;
  • Υπάρχουν πολλά ορθογραφικά ή συντακτικά λάθη στο site;
  • Μήπως οι κλήσεις σας στο τηλέφωνο της εταιρείας μένουν αναπάντητες;

Κάντε τον έλεγχο σας χρησιμοποιώντας τους αριθμούς καρτών μιας χρήσης

Υπάρχουν εικονικές πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούν ένα τυχαίο αριθμό ως υποκατάστατο στη θέση του πραγματικού αριθμού της πιστωτικής σας κάρτας. Τέτοιες κάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αγορά αγαθών και υπηρεσιών μέσω τηλεφώνου και μέσω ταχυδρομείου.

Ηλεκτρονικές Υπογραφές

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές στον παγκόσμιο και εθνικό νόμο περί εμπορίου, έχουν από πίσω τους μια πολύπλοκη νομοθεσία. Οι ηλεκτρονικές υπογραφές και τα ηλεκτρονικά αρχεία που χρησιμοποιούνται σε διακρατικό και εξωτερικό εμπόριο δεν χάνουν την εγκυρότητα τους επειδή είναι σε ηλεκτρονική μορφή. Ο νόμος λέει ότι οι αγορές στο διαδίκτυο δεν χρειάζεται να συνοδεύονται από την παραδοσιακή χειρόγραφη υπογραφή, όπως είναι απαραίτητα για παράδειγμα σε ένα έγγραφο.

Online Δημοπρασίες

Οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ αγοραστών και πωλητών και τους επιτρέπει να επικοινωνούν σε μια διαδικασία καταχώρησης προσφορών πάνω σε στοιχεία που διαθέτονται προς πώληση. Πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε διαδικτυακές δημοπρασίες, επειδή βρίσκουν την ευκαιρία να αγοράσουν αντικείμενα σε μειωμένες τιμές καθώς επίσης τους δίνεται η δυνατότητα να πουλήσουν κάποια από τα περιττά ή ανεπιθύμητα υπάρχοντά τους με σκοπό να συγκεντρώσουν επιπλέον χρήματα. Σε γενικές γραμμές οι διαδικτυακές δημοπρασίες είναι ένας ασφαλής τρόπος για να ανταλλάσσουν οι άνθρωποι αγαθά. Αλλά είναι λογικό να είμαστε προσεκτικοί και να γνωρίζουμε κάτι παραπάνω.

Φορολογία στις Διαδικτυακές Πωλήσεις

Σε γενικές γραμμές οι αγορές μέσω Διαδικτύου δεν εμπεριέχουν φόρο επί των πωλήσεων, αλλά υπάρχει ένα μικρό παραθυράκι σε κάποιες περιπτώσεις. Εάν ένας έμπορος της διαδικτυακής αγοράς έχει φυσική παρουσία στο κράτος σας, είναι υποχρεωμένος να σας χρεώσει τον λεγόμενο φόρο επί των πωλήσεων. Στα περισσότερα κράτη μέλη, οι καταναλωτές υποχρεούνται να καταβάλουν φόρο για αγορές από το διαδίκτυο, ακόμη και αν το κατάστημα από το οποίο πραγματοποιούν αγορές δεν προσδίδει τον αντίστοιχο φόρο.

Να έχετε επίγνωση της δυναμικής τιμολόγησης

Μερικοί λιανοπωλητές της διαδικτυακής αγοράς, χρησιμοποιούν την δυναμική τιμολόγηση για να προβούν σε διακρίσεις τιμών. Με αυτόν τον τρόπο, χρεώνουν διαφορετικές τιμές σε διαφορετικούς καταναλωτές για τα ίδια προϊόντα ή υπηρεσίες. Όταν αγοράζετε αγαθά ή υπηρεσίες on-line, μπορεί να πληρώνετε μια υψηλότερη ή χαμηλότερη τιμή από έναν άλλον πελάτη που αγοράζει το ίδιο προϊόν από τον ίδιο χώρο την ίδια στιγμή. Οι διαδικτυακές αγορές επιτρέπουν στους καταναλωτές να συγκρίνουν εύκολα τις τιμές. Όμως επιτρέπουν επίσης στις επιχειρήσεις να συλλέγουν λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των αγορών και τις προτιμήσεις του κάθε πελάτη. Τα διαδικτυακά καταστήματα μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πληροφορίες για να προσαρμόσουν τις τιμές που τελικά σας χρεώνουν.


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι