Γιατί η Εμπειρία του Χρήστη ιστοσελίδας (UX) είναι σημαντική για την ποιότητα του SEO

Το SEO και η εμπειρία του χρήστη (User Experience ή αλλιώς UX) πάνε χέρι-χέρι όταν το θέμα μας αφορά την κατασκευή ιστοσελίδας υψηλής κατάταξης. Τέτοιες ιστοσελίδες πάντοτε ακολουθούν τις βέλτιστες πρακτικές του SEO σε συνδυασμό με εξαιρετικό σχεδιασμό UX. Ο καλός σχεδιασμός του UX μπορεί να βελτιώσει την ελκυστικότητα, το φόρτο της ιστοσελίδας, και πάνω απ’ όλα, την κατάταξη της.
Γιατί το UX και το SEO είναι τόσο σημαντικά
Η ρύθμιση του UX είναι ένας σχεδιαστικός κλάδος που εστιάζει στον χρήστη αφού αυτός μπεί στην ιστοσελίδα μας. Αυτός ο τύπος UX είναι onsite και είναι διαφορετικός από τον offsite τυπο UX, ο οποίος συμβαίνει ανεξαρτήτως, και ονομάζεται “εμπειρία του πελάτη” (customer experience). Το UX περικλείει τα πάντα από την σχεδίαση και την δομή της ιστοσελίδας μέχρι το πως ο χρήστης αλληλεπιδρά με αυτήν.
Όταν το UX δεν έπαιζε τόσο ρόλο στο SEO, ο περισσότερος κόσμος εστίαζε στο να κατασκευάζει ιστοσελίδες για μηχανές αναζήτησης, και όχι για χρήστες.
Σήμερα, όμως, οι μηχανές αναζήτησης εστιάζουν στην συμπεριφορά του χρήστη για να του παρέχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα αναζήτησης. Οι μηχανές αναζήτησης συλλέγουν τα δεδομένα των χρηστών και των ιστοσελίδων για να κατανοήσουν τους χρήστες καλύτερα. Μελετούν το πώς αλληλοεπιδρούν οι χρήστες με τις ιστοσελίδες, και αν δεν τους αρέσουν τα δεδομένα, η ιστοσελίδα πέφτει στην λίστα κατάταξης.
Οι μηχανές αναζήτησης για να βελτιώσουν το UX κοιτάζουν μία συγκεκριμένη σειρά δράσεων του χρήστη που είναι γνωστή ως “pogo sticking”. Ο χρήστης επισκέπτεται μία ιστοσελίδα από την μηχανή αναζήτησης, και αν τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που έψαχνε ο χρήστης, θα κάνει κλικ “επιστροφή”. Ο χρήστης θα επαναλάβει αυτή τη διαδικασία μέχρι να βρει μία ιστοσελίδα από την οποία δεν θα αποχωρήσει.
Το “pogo sticking” είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι ότι ο χρήστης δεν μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει στην ιστοσελίδα και γενικότερα πηγαίνει χέρι-χέρι με υψηλή συχνότητα “bounce” (συχνότητα επιστροφής και επανεπίσκεψης).
Οι ιστοσελίδες / eshop καταστήματα με μεγαλύτερη συχνότητα “bounce”, ή αλλιώς, περισσότερο “pogo sticking”, έχουν έλλειψη από κάτι που ο χρήστης θέλει. Η μηχανή αναζήτησης δεν ξέρει τι μπορεί να προκαλεί το συχνό “bounce” στην ιστοσελίδα. Το μόνο που κάνουν είναι να επιβλέπουν την κυκλοφορία των χρηστών και να βαθμολογούν τις ιστοσελίδες αντίστοιχα.
Οι ιστοσελίδες με χαμηλότερη συχνότητα “bounce” συνήθως εξυπηρετούν καλύτερα τον χρήστη να βρει αυτό που αναζητά. Αυτές οι ιστοσελίδες βαθμολογούνται ψηλά στην κατάταξη από τις μηχανές αναζήτησης και εμφανίζονται συχνά στην πρώτη σελίδα αποτελεσμάτων αναζήτησης.
Σχεδίαση UX
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι που ένας χρήστης μπορεί να κάνει “bounce” στην ιστοσελίδα μας. Ένας από αυτούς είναι η έλλειψη καλής σχεδίασης UX.
Η εύκολη πλοήγηση, η φιλική προς τον χρήστη γλώσσα, ο γρήγορος χρόνος φόρτισης και ένας ξεκάθαρος σκοπός είναι όλα κομμάτια της σχεδίασης UX. Οι ίδιες πτυχές του UX είναι επίσης κρίσιμα σημεία του SEO. Και το UX και το SEO μοιράζονται έναν κοινό σκοπό: Να παραδίδουν στον χρήστη κάποιας μηχανής αναζήτησης αυτό που ψάχνει.
Γι’ αυτό, βελτιώνουμε το UX της ιστοσελίδας μας τόσο ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή εμπειρία στον χρήστη. Αν οι χρήστες έχουν μια καλή εμπειρία με την ιστοσελίδα μας από κάποιο μέσο αναζήτησης, αυτομάτως ανεβαίνει η ιστοσελίδα στην λίστα κατάταξης.