8 σημαντικά στοιχεία που πρέπει να περιέχει η αρχική σας σελίδα

Η αρχική σας σελίδα είναι βασικό εργαλείο για την επιχείρηση σας αλλά επίσης δίνει την πρώτη εντύπωση που θα έχουν πιθανοί επισκέπτες της ιστοσελίδας. Υπάρχουν πολλά σημαντικά στοιχεία σχεδιασμού όπως τα διάκενα, επιλογή φόντου, η στοίχιση, αλλά το κυριότερο μέρος της αρχικής σελίδας είναι το περιεχόμενο και όχι ο σχεδιασμός της. Μέσα σε δευτερόλεπτα, πρέπει η ιστοσελίδα σας να μπορεί να εκφράσει στον πελάτη τις παροχές της επιχείρησης σας ώστε αυτός να μπορεί να προχωρήσει με την αναζήτηση του στον ιστότοπο σας.
1. Logo
Το logo πρέπει να βρίσκεται πάνω πάνω στην ιστοσελίδα και να είναι ξεκάθαρο και ορατό. Είναι το επίκεντρο της μάρκας και της προσωπικότητας της επιχείρησής σας. Το logo αντιπροσωπεύει τις υπηρεσίες που παρέχει η επιχείρησή σας και είναι ένα σημαντικό σημάδι για να σας θυμούνται και να σας αναγνωρίζουν οι πελάτες. Το logo συχνά στις ιστοσελίδες λειτουργεί επίσης και σαν link για την αρχική σελίδα, και γι’ αυτο καλό είναι να βρίσκεται σε ξεκάθαρο σημείο μέσα στο header.
2. Πλοήγηση
Απλή και ξεκάθαρη πλοήγηση είναι το δεύτερο στοιχείο κλειδί που πρέπει να υπάρχει στην ιστοσελίδα. Αν περιέχει πολλά προϊόντα, στοιχεία, ή γενικότερα “βαρύ” υλικό, είναι καλό να υπάρχει μπάρα αναζήτησης. Το menu πλοήγησης πρέπει να είναι εύκολο να το βρουν οι πελάτες με στοιχεία που να βγάζουν νόημα σε νέους επισκέπτες. Ο χώρος πλοήγησης είναι σαν ένας χάρτης. Είναι απαραίτητο οι πελάτες να έχουν μία περίληψη του περιεχομένου καθώς και να μπορούν να πάρουν εύκολα μονοπάτια προς οτιδήποτε μπορεί να αναζητούν.
3. Επικεφαλίδα
Μέσα σε δευτερόλεπτα, η ιστοσελίδα πρέπει να μεταφέρει στον πελάτη τι παρέχει. Μια κεφαλίδα με μία μικρή παράγραφο από κάτω μπορεί να παρέχει ακριβώς αυτό. Η παράγραφος θα πρέπει να περιέχει μία συνοπτική περιγραφή της επιχείρησης και των υπηρεσιών που παρέχει. Συνήθως αποτελείται από δύο με τρεις προτάσεις με δυνατό μήνυμα που απευθύνονται στις ανάγκες του πελάτη και χαράσσονται στην μνήμη του.
4. Call to Action (CTA)
Στόχος της ιστοσελίδας είναι να τραβήξει το ενδιαφέρον του πελάτη και να τον προωθήσει να εξερευνήσει την ιστοσελίδα βαθύτερα. Το Call to Action (CTA) είναι μια μέθοδος που η ιστοσελίδα καθοδηγεί τον πελάτη στις εσωτερικές σελίδες, ξεκινάει τους κύκλους πωλήσεων, ή μυεί την άμεση επικοινωνία.Οι CTA περιοχές ή τα κουμπιά μπορούν να συνδεθούν με φόρμες επικοινωνίας, φόρμες συνδρομής, ή άλλες σελίδες εντός της ιστοσελίδας που παρέχουν περισσότερες πληροφορίες. Όσο ευκολότερο φαίνεται, τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες για τον πελάτη να κάνει κλικ στο CTA, αλλά και να παραμείνει περισσότερο στην ιστοσελίδα.
5. Κοινωνική Εικόνα
Παρέχοντας σχόλια από πελάτες είναι άλλη μια δυνατή μέθοδος για την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης των πελατών προς την ιστοσελιδα. Με αυτόν τον τρόπο, η ιστοσελίδα αποδεικνύει στους νέους πελάτες πως η επιχείρηση γνωρίζει τον τομέα της καλά, και επιπλέον μπορούν να δουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες που παρέχει. Ιστορίες επιτυχίας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρουν οι πελάτες μια καλή πρώτη εντύπωση.
6. Φωτογραφίες
Μια φωτογραφία ενός ατόμου που να χρησιμοποιεί ένα από τα προϊόντα ή να αλληλεπιδρά με μια από τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας είναι πολύ καλύτερη από μία σκέτη φωτογραφία του προϊόντος επειδή ο χρήστης με αυτόν τον τρόπο συνδέεται με το προϊόν. Τα πρόσωπα ελκύουν από την φύση τους το ανθρώπινο μάτι, και ο χρήστης καθρεφτίζει τα αισθήματα που έχει το πρόσωπο αυτό. Οι φωτογραφίες επίσης προσθέτουν μια αίσθηση αξιοπιστίας και ακεραιότητας στην ιστοσελίδα ή το eshop.
7. Περιεχόμενο Κειμένου
Είναι καλό, όχι μόνο να περιγράφονται οι υπηρεσίες της ιστοσελίδας, αλλά να συνδέονται επίσης με το γιατί είναι σημαντικές για τον επισκέπτη. Το περιεχόμενο του κειμένου πρέπει να είναι απλό, ευανάγνωστο και πάνω στο θέμα που περιμένει να βρει ο πελάτης. Είναι σημαντικό ο πελάτης να συνδέεται με το περιεχόμενο της ιστοσελίδας, και αυτή να μπορεί να τον πείσει πως θα ωφεληθεί από τις υπηρεσίες της ώστε το ενδιαφέρον του να παραμείνει ζωντανό.
8. Footer
Ένα footer με πληροφορίες της επιχείρησης είναι εξίσου σημαντικό με τις κεφαλίδες. Μόλις ο επισκέπτης φτάσει στο τέλος της αρχικής σελίδας, το footer θα πρέπει να περιέχει τρία κύρια στοιχεία: Στοιχεία επικοινωνίας, Links, και εικονίδια που θα μεταφέρουν τον πελάτη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της επιχείρησης. Τα στοιχεία επικοινωνίας προωθούν τον πελάτη να επικοινωνήσει με την επιχείρηση σας. Τα links μπορούν να βοηθήσουν με το να λειτουργούν σαν μικροί χάρτες πλοήγησης της ιστοσελίδας, ή βοηθούν τον χρήστη να εξερευνήσει εσωτερικές σελίδες της ιστοσελίδας. Παρέχοντας links για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της επιχείρησης είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για τον πελάτη να αλληλεπιδράσει με την επιχείρηση σας σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Επιπλέον, η ιστοσελίδα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πελατών καθώς δημιουργείται μια ξεχωριστή σύνδεση μεταξύ των δύο μέσω της επικοινωνίας.