6 τρόποι για να φορτώνει η ιστοσελίδα σας πιο γρήγορα
Οι πελάτες στο διαδίκτυο είναι ανυπόμονοι. Αν η ιστοσελίδα μας παίρνει περισσότερο από τρία δευτερόλεπτα να φορτώσει, ρισκάρουμε να χάσουμε μεγάλο αριθμό πελατών. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που καθορίζουν την ταχύτητα της ιστοσελίδας, απ’ τους οποίους, πολλούς μπορεί να μην τους γνωρίζαμε καν. Έχοντας αυτά στον νου μας, ας δούμε έξι εύκολους τρόπους που μπορούμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα της ιστοσελίδας μας.
1. Ελάττωση του μεγέθους των εικόνων
Το μεγαλύτερο μέρος του βάρους που πρέπει να σηκώσει ένας υπολογιστής ή ένα κινητό τηλέφωνο που φορτώνει μια ιστοσελίδα, είναι σχεδόν πάντα οι εικόνες. Γι’ αυτό καλό είναι στην κατασκευή ιστοσελίδων να μην χρησιμοποιούμε άσκοπα εικόνες με πολύ μεγάλη ανάλυση και να χρησιμοποιούμε εργαλεία για συμπίεση. Επιπλέον, αρχεία εικόνας τύπου JPEG, XR και WebP μπορούν να μειώσουν αρκετά το μέγεθος μιας εικόνας χωρίς να χάσουμε την ποιότητα της.
2. Ελέγχουμε τα plugins
Τα plugins μπορούν να προσθέσουν νέες λειτουργίες και χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα μας. Όμως, όσο περισσότερα plugins βάζουμε στην ιστοσελίδα μας, τόσο περισσότερη δουλειά πρέπει να κάνει για να φορτώσει. Αν κάποιο plugin δεν είναι καλής ποιότητας ή έχει πολύ καιρό να αναβαθμιστεί, είναι πολύ πιθανό “βαραίνει” την ιστοσελίδα μας, και να μας κοστίζει απ’ την μεριά της ταχύτητας. Αυτό μπορούμε εύκολα να το επιδιορθώσουμε αν ελέγξουμε προσεκτικά κάθε plugin και διαγράψουμε τα πολύ παλιά και αυτά που δεν χρησιμοποιούμε.
3. Χρήση Content Delivery Network (CDN)
Τα CDNs παίρνουν τα σταθερά αρχεία μιας ιστοσελίδας όπως CSS, εικόνες και JavaScript, και τα παραδίδουν σε διακομιστές που βρίσκονται κοντα στην φυσική τοποθεσία του χρήστη. Επειδή, οι διακομιστές είναι κοντά στον χρήστη, τα αρχεία στέλνονται γρήγορα στον χρήστη και έτσι, φορτώνει γρήγορα η σελίδα. Πολλές μεγάλες ιστοσελίδες παγκοσμίως, χρησιμοποιούν CDNs ώστε οι χρήστες τους απ’ όλο τον κόσμο να μπορούν να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία.
4. Κάνουμε Cache τα Δεδομένα
Το caching αποθηκεύουν σταθερά αρχεία, μια διαδικασία που επιταχύνει δραστικά την φόρτωση μιας σελίδας. Όταν ένας χρήστης πάει να επισκεφθεί την ιστοσελίδα μας, θα λαμβάνει τα στοιχεία της cached εκδοχής της, εκτός αν αλλάξαμε την ιστοσελίδα από την τελευταία φορά που έγινε cached. Αυτό σώζει τον διακομιστή από πολλές αιτήσεις, και έτσι αυξάνεται και η ταχύτητα.
5. “Κονταίνουμε” τα JavaScript και CSS αρχεία
Με το να αφαιρέσουμε άσκοπα διαχωριστικά σειράς, χώρο μεταξύ των γραμμών κλπ. Αυξάνουμε την ταχύτητα κατεβάσματος και εκτέλεσης. Αυτή η απλή κίνηση μπορεί να μας αφαιρέσει bytes πληροφορίας από την ιστοσελίδα μας, και όσο μικρή και να είναι η πληροφορία, το κάθε τι εδώ μετράει.
6. Επίτρεψη της συμπίεσης
Μπορούμε να συμπιέσουμε τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας μας για να μειώσουμε τον αριθμό των bytes που στέλνει στο δίκτυο με την χρήση του αλγόριθμου συμπίεσης GZIP. Οι διακομιστές για ιστοσελίδες το κάνουν αυτό αυτόματα σε CSS, HTML, και JavaScript αρχεία. Για να λειτουργήσει πρέπει να υπάρχει συνεκτικότητα στον κώδικα των αρχείων αυτών.