4 Xρυσοί κανόνες για να σερφάρετε με ασφάλεια στο Διαδίκτυο
Καθώς ο κόσμος ψηφιοποιείται όλο και περισσότερο με το πέρασμα του χρόνου, άλλο τόσο γίνονται πιο συχνές οι διαρροές δεδομένων και οι εισβολές. Τι είδους στρατηγικές κατασκευής ιστοσελίδων όμως πρέπει να εφαρμόσουμε για να μην γίνουμε μέρος των στατιστικών;
1. Χρησιμοποιήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης
Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να έχουν αδύναμους κωδικούς πρόσβασης, επειδή δεν απαιτεί ο κάθε ιστότοπος έναν ισχυρό κωδικό πρόσβασης με ειδικούς χαρακτήρες και αριθμούς. Οι κωδικοί πρόσβασης είναι κλειδιά και καθώς η πολυπλοκότητα του κλειδιού είναι μεγαλύτερη, αυξάνεται και η πολυπλοκότητα της εισβολής. Έτσι, αντί να χρησιμοποιείτε τα γενέθλια της μαμάς σας ή το όνομα του κατοικίδιου ζώου σας, προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε κάτι αφηρημένο με ειδικούς χαρακτήρες, κεφαλαία και πεζά γράμματα καθώς και αριθμούς.
2. Να είστε προσεκτικοί με τα μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος
Λαμβάνετε ένα email από έναν χάκερ που σας ζητά να κάνετε λήψη ενός συνημμένου. Ο χάκερ μπορεί να μιμείται μια μεγάλη εταιρεία ή ακόμα και κάποιον που γνωρίζετε και όταν ανοίγετε αυτό το συνημμένο,τότε ένα ενσωματωμένο σενάριο εκτελείται στον υπολογιστή σας. Αυτό το σενάριο μπορεί να κάνει οτιδήποτε, από τη διαγραφή αρχείων στον σκληρό σας δίσκο μέχρι να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο του υπολογιστή σας.
Και πάλι, δώστε προσοχή στον αποστολέα και μην κατεβάζετε ποτέ αρχεία από αγνώστους, καθώς ποτέ δεν θα μάθετε ποιος βρίσκεται πίσω από αυτό.
3.Μην δίνετε τα προσωπικά σας στοιχεία
Όσον αφορά τις προσωπικές πληροφορίες, να είστε πολύ προσεκτικοί σχετικά με το που εγγράφεστε για μια δωρεάν υπηρεσία ή εφαρμογή, υπάρχουν πολλές εταιρείες που πωλούν κυριολεκτικά τα δεδομένα σας ως προϊόν. Ενσωματωμένα στην πολιτική απορρήτου ή στους όρους και προϋποθέσεις, επιτρέπετε στην εταιρεία να συλλέγει τα δεδομένα σας και να τα πουλάει σε τρίτους μέσω ιχνηλατών (π.χ. cookies) που παρέχουν στους διαφημιστές λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με το πού ζείτε, εργάζεστε και ψωνίζετε. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να το αποφύγετε, από την απενεργοποίηση της συλλογής δεδομένων στις ρυθμίσεις του προγράμματος περιήγησής σας έως την απλή άρνηση πρόσβασης σε ιστότοπους και εφαρμογές στην τοποθεσία σας ή στο μικρόφωνό σας, εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο. Επομένως, να είστε προσεκτικοί με την πολιτική απορρήτου, τους όρους και τις προϋποθέσεις που συμφωνείτε, η ανάγνωσή τους είναι χρήσιμη. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά θα σας προστατεύσει από κακές εκπλήξεις και θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε τον έλεγχο των δεδομένων σας.
4.Ποτέ μην κάνετε λήψη αρχείων από άγνωστες πηγές
Όταν πρόκειται για λήψη αρχείων από άτομα με κακές προθέσεις, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι πολύ επιβλαβή. Μια αναλογία με τη λήψη ενός αρχείου είναι να αφήσετε κάποιον τελείως άγνωστο να μπει στο σπίτι σας. Επομένως, ελέγχετε πάντα την ακεραιότητα της πηγής από την οποία πραγματοποιείτε λήψη και πάντα σαρώνετε αρχεία με το λογισμικό προστασίας από ιούς πριν το ανοίξετε.