Παρακαλώ αξιολογήστε


Υπάρχουν μόνο τόσες πολλές πληροφορίες που μπορείτε να χωρέσετε σε ένα βιογραφικό σημείωμα,  αλλά το LinkedIn σας είναι πολύ λιγότερο περιορισμένο. Και ακόμα κι αν δεν ψάχνετε ενεργά για ένα νέο ρόλο, η συντριπτική πλειοψηφία των υπευθύνων προσλήψεων χρησιμοποιούν το LinkedIn ως εργαλείο προμήθειας για να βρουν υποψηφίους για να καλύψουν θέσεις.  Έτσι, η διατήρηση του προφίλ σας στο LinkedIn ενημερωμένο θα μπορούσε να επιτρέψει σε μια μεγάλη νέα ευκαιρία εργασίας να έρθει απευθείας σε εσάς. Επιπλέον, ένα ενημερωμένο LinkedIn μπορεί να βοηθήσει πιθανούς πελάτες ή άτομα με άλλες επαγγελματικές ευκαιρίες να σας βρουν. 

Ακολουθούν 11 συμβουλές για την κατασκευή ιστοσελίδων linkedIn που υποστηρίζονται από ειδικούς για όσους αναζητούν εργασία, από τη δημιουργία ενός προφίλ που θα σας βοηθήσει να προσγειώσετε την επόμενη δουλειά σας ή να παρατηρήσετε από τους υπεύθυνους προσλήψεων έως την καθιέρωση του εαυτού σας ως ειδικού στον τομέα σας.

Συμβουλές για τη χρήση του προφίλ σας

1. Χρησιμοποιήστε το LinkedIn σας για να πείτε μια ιστορία και να δημιουργήσετε την προσωπική σας επωνυμία. Ποιοι είστε και για τι θέλεις να είστε γνωστοί; Τι σας ξεχωρίζει από τους συνομηλίκους σας στη βιομηχανία σας; Μόλις γνωρίσετε την προσωπική σας επωνυμία, μπορείτε να την εκφράσετε σε όλο το προφίλ σας στο LinkedIn. 

“Το LinkedIn σας είναι η ευκαιρία σας να δώσετε την ευρύτερη αφήγηση γύρω από τα δυνατά σας σημεία και το στυλ εργασίας σας”, λέει η προπονήτρια καριέρας της Μούσας Heather Yurovsky. “Έχετε περισσότερο χώρο [από το βιογραφικό σας] για να παρουσιάσετε ένα ευρύ φάσμα εμπειριών και δεξιοτήτων που σημαίνει μεγαλύτερη πιθανότητα να υπάρχει κάτι στο προφίλ σας με το οποίο θα συνδεθεί ένας θεατής. Αυτή η σύνδεση είναι το κλειδί για μια αναζήτηση εργασίας.”

2. Γνωρίστε το κοινό σας και ποιες λέξεις-κλειδιά θα πάρουν την προσοχή τους

Καθώς δημιουργείτε το προφίλ σας, σκεφτείτε ποιος θα το διαβάσει, πιθανότατα άλλοι επαγγελματίες και υπεύθυνοι προσλήψεων στον κλάδο σας. Τι θα θέλουν συγκεκριμένα να δουν αυτοί οι άνθρωποι σε έναν υποψήφιο για δουλειά; Είναι ορισμένες τεχνικές δεξιότητες οι πιο σημαντικές; Ή ορισμένες εμπειρίες ή ιδιότητες;

Για να βρείτε τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, ακολουθήστε μια παρόμοια διαδικασία με αυτήν που θα κάνατε όταν γράφετε ή προσαρμόζετε το βιογραφικό σας σημείωμα. Ρίξτε μια ματιά σε αυτό για το οποίο συνεχίζουν να μιλούν, κοινά θέματα, τι φαίνεται να έχει σημασία για αυτούς τους εργοδότες”. 

Σκεφτείτε ποιες ισχύουν για εσάς και την εμπειρία σας και ποιες συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις χρησιμοποιούνται για να τις περιγράψετε: Αυτές είναι οι λέξεις-κλειδιά σας. Είναι πιθανόν αυτό που ψάχνουν οι στρατολόγοι όταν ψάχνουν για ανθρώπους σαν εσένα. Για παράδειγμα, ίσως πολλές εταιρείες που σας ενδιαφέρουν αναζητούν έναν προγραμματιστή  ή έναν ψηφιακό έμπορο με εμπειρία στη δημιουργία διαδικτυακών σεμιναρίων.  

3. Λέξεις-κλειδιά εργασίας σε όλο το προφίλ σας

Μόλις μάθετε τις λέξεις-κλειδιά σας, εισπνεύστε τις στον τίτλο, τη σύνοψη, την εμπειρία, τις δεξιότητές σας και οπουδήποτε αλλού έχουν νόημα στο προφίλ σας.  Βεβαιωθείτε ότι οι λέξεις-κλειδιά σας ρέουν μαζί με το υπόλοιπο γράψιμό σας και δεν είναι απλώς μπλοκαρισμένες. Και σίγουρα μην γράφετε μόνο “Λέξεις-κλειδιά:” στην ενότητα “Πληροφορίες” και συμπεριλάβετε μια λίστα χωρίς συμφραζόμενα.

4. Αλλά αποφύγετε τις λέξεις-κλειδιά

Οι λέξεις-κλειδιά είναι οι λέξεις που βλέπετε όλη την ώρα στο LinkedIn και τις περιγραφές θέσεων εργασίας, αλλά αυτό δεν λέει απαραίτητα πολλά για ένα άτομο. Σκεφτείτε “καινοτόμος”, “καθοδηγούμενος”, “εργατικός”, “αποτελεσματικός”, “επιτυχημένος” και “παρακινημένος”. Αυτές οι λέξεις δεν σημαίνουν τίποτα από μόνες τους, ή είναι δεδομένες, απέδειξαν αρκετές έρευνες. (Κανείς δεν πρόκειται να παραδεχτεί στο LinkedIn ότι δεν είναι εργατικοί.)

Αναρωτηθείτε αν μια πιθανή λέξη-κλειδί ή φράση χρειάζεται περισσότερο πλαίσιο για να έχει νόημα. Αν κάποιος ερχόταν και σου έλεγε ότι είναι “αποτελεσματικός” ή “καινοτόμος”, πιθανότατα θα σκεφτόσουν, “Σε τι;” ή “Απόδειξέ το”. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λέξεις-κλειδιά σε συνδυασμό με πιο συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά όταν έχει νόημα, αλλά θα στείλετε ένα ισχυρότερο μήνυμα δείχνοντας ότι έχετε αυτές τις ιδιότητες. 

5. Ολοκληρώστε το προφίλ σας

 Είναι πολύ πιο πιθανό να εμφανιστείτε στα αποτελέσματα αναζήτησης με ένα πλήρες προφίλ. Το LinkedIn εκχωρεί διαφορετικές δυνάμεις σε προφίλ με βάση την ολότητά τους και υπάρχει ένα “τεράστιο πλεονέκτημα” στο να έχεις ένα εντελώς ενημερωμένο προφίλ. 

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων και οι διευθυντές προσλήψεων θα εξετάσουν το προφίλ σας είτε υποβάλετε αίτηση για τη δουλειά τους στο LinkedIn είτε οπουδήποτε αλλού. “Ένα προφίλ γυμνών κόκκαλων δεν κάνει μεγάλη εντύπωση”, λέει ο Hallow. Επιπλέον, κάθε ενότητα είναι μια ευκαιρία να προσθέσετε περισσότερες λέξεις-κλειδιά και να πείτε μια συναρπαστική ιστορία. “Γιατί να αφήσετε αυτή την ευκαιρία όταν ψάχνεις για δουλειά;”  

6. Αλλά εστιάστε στις κορυφαίες ενότητες

Οι υπεύθυνοι προσλήψεων είναι απασχολημένοι, το ίδιο και οι περισσότεροι επαγγελματίες. Υπάρχουν πολλά τεχνικά πλεονεκτήματα για να έχετε ένα πολύ πλήρες προφίλ, αλλά δεν μπορείτε να περιμένετε από όλους όσους φτάνουν στη σελίδα σας να διαβάσουν κάθε λέξη. Πρέπει να τους γαντζώνεις από την αρχή. Συμπεριλάβετε τις πιο σημαντικές δεξιότητες, εμπειρίες και ιδιότητές σας ψηλά στο προφίλ σας. Αυτό σημαίνει τη φωτογραφία εξωφύλλου, την εικόνα προφίλ, τον τίτλο, τη σύνοψη και την πρόσφατη εμπειρία σας. Από αυτά, η εικόνα προφίλ και ο τίτλος σας είναι πιο σημαντικά, λέει ο προπονητής καριέρας της Μούσας Eilis Wasserman, επειδή αυτά είναι τα μόνα δύο πράγματα που “βλέπουν οι άνθρωποι πριν καν κάνουν κλικ στο προφίλ σας”. 

Έτσι, εάν κερδίσατε ένα τεράστιο βραβείο ή έχετε μια βασική πιστοποίηση, μην περιμένετε μέχρι τις ενότητες “Επιτεύγματα” ή “Άδειες & πιστοποιήσεις” για να τα αναφέρετε. Προσθέστε τα σε μία από τις κορυφαίες ενότητες σας, όσο ψηλά χρειάζεται. Το ίδιο ισχύει και για τις πιο σημαντικές λέξεις-κλειδιά σας. Μην αφήνετε τις πιο εμπορεύσιμες ικανότητές σας να θάβονται στην ενότητα “Δεξιότητες & εγκρίσεις”.

7. Αποκτήστε μια προσαρμοσμένη διεύθυνση URL

Όταν δημιουργείτε ένα προφίλ, το LinkedIn σας εκχωρεί αυτόματα μια συμβολοσειρά αριθμών ως διεύθυνση URL. Αλλά μπορείτε (και πρέπει) να ορίσετε μια προσαρμοσμένη διεύθυνση URL. Συνήθως οι άνθρωποι θα χρησιμοποιούν το όνομα και τα αρχικά τους σε κάποια μορφή, αν και ίσως χρειαστεί να γίνετε δημιουργικοί ή να προσθέσετε αριθμούς εάν έχετε ένα πιο κοινό όνομα. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε βασικές πιστοποιήσεις όπως CPA (Certified Public Accountant) ή PMP (Project Management Professional)

8. Προσθέστε μια φωτογραφία εξωφύλλου που σας αντικατοπτρίζει

Το κενό πανό πάνω από την εικόνα προφίλ σας είναι όπου πηγαίνει η φωτογραφία εξωφύλλου σας. Είναι το πρώτο πράγμα στη σελίδα σας, οπότε θέλετε να κάνετε καλή εντύπωση με αυτό. Τουλάχιστον, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια άυπλαχη εικόνα που σημαίνει κάτι για εσάς – ίσως μια προβολή τοπίου του αγαπημένου σας τόπου ή κάτι που παρουσιάζει την επωνυμία σας. Αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μια εικόνα του εαυτού σας που κάνει τη δουλειά σας ή να προσαρμόσετε ένα banner με λέξεις. Απλά κράτα το επαγγελματικό.

9. Επιλέξτε μια επαγγελματική εικόνα προφίλ ή τραβήξτε μια νέα

Τώρα, το iPhone ή το Android σας διαθέτει μια κάμερα υψηλής ανάλυσης για να διασφαλίσει ότι η εικόνα σας είναι καθαρή και ευκρινής.  Θα πρέπει να είστε κατάλληλα ντυμένοι και όχι σε πάρτι ή γάμο. Μην χρησιμοποιείτε καμία εικόνα όπου πρέπει να περικόψετε άλλους ανθρώπους. Εάν χρειάζεστε μια νέα εικόνα, μην την περιπλέκετε υπερβολικά:  Θα πρέπει να χαμογελάτε και να αντιμετωπίζετε μια φυσική πηγή φωτός (όπως ένα παράθυρο). Κοιτάξτε την κάμερα. Εάν το άτομο που βρίσκει το προφίλ σας δεν μπορεί να δει τα μάτια σας, είναι δύσκολο “να συνδεθείτε πέρα από την οθόνη

10. Γράψτε έναν τίτλο που σοκάρει

Ο τίτλος σου είναι “όχι μόνο ο τίτλος της δουλειάς σου” Αντί αυτού, χρησιμοποιήστε αυτόν το χώρο για να επικοινωνήσετε συνοπτικά τον πυρήνα του ποιος είστε ως επαγγελματίας σε μια πρόταση ή μερικές φράσεις. Όσο πιο συγκεκριμένος μπορείτε να είστε σχετικά με το τι σας ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό, τόσο το καλύτερο. Επισημάνετε συγκεκριμένες δεξιότητες για τις οποίο θέλετε να είστε γνωστό. Και προσπαθήστε να γράψετε κάτι που περιλαμβάνει την επαγγελματική σας ταυτότητα σταδιοδρομίας – ποιος είστε και πού θέλετε να πάτε

Για παράδειγμα: Καθηγητής χημείας με άδεια NYS που ειδικεύεται στην πρακτική μάθηση με σχέδια μαθήματος που βασίζονται σε 10 χρόνια εργασίας σε ερευνητικό εργαστήριο

11. Συμπεριλάβετε μια τρέχουσα εγγραφή εργασίας, ακόμη και όταν είστε άνεργοι

Όταν οι υπεύθυνοι προσλήψεων αναζητούν στο LinkedIn, μία από τις πληροφορίες που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα για να επιστρέψει αποτελέσματα είναι η τρέχουσα θέση σας και αν δεν έχετε, μπορεί να μην εμφανιστείτε. Έτσι, εάν δεν έχετε αυτήν τη στιγμή μια θέση εργασίας, θα πρέπει να προσθέσετε τη θέση ή τις θέσεις που αναζητάτε (συντονιστής κοινωνικών μέσων / βοηθός, για παράδειγμα), αλλά προσθέστε μια γραμμή στο σημείο που συνήθως προορίζεται για το όνομα της εταιρείας που καθιστά σαφές ότι δεν λέτε ότι εργάζεστε, όπως “Αναζητώντας νέες ευκαιρίες” ή παρόμοια.


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι