Ένας απλός οδηγός για το Design Thinking των Marketers

Η εύρεση και η εφαρμογή νέων λύσεων μπορεί να χρειάζεται πολύ χρόνο και πόρους. Το DesignThinking έχει εμφανιστεί ως λύση σε αυτή την πρόκληση και έχει γίνει αρκετά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια ως προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων των επιχειρήσεων.
Το DesignThinking ενθαρρύνει τους marketers να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην επικοινωνία με τους πελάτες. Η μεγάλη εμπειρία των πελατών έχει τεράστιο αντίκτυπο στην προτίμηση της μάρκας, την αφοσίωση και τα ποσοστά πωλήσεων μιας εταιρίας. Το μυστικό της επιτυχίας είναι στη στρατηγική του μάρκετινγκ να αναπτύξετε προγράμματα αφοσίωσης και εμπειρίας μάρκας προώθηση και κατασκευή ιστοσελίδων που έχουν ως επίκεντρο τον καταναλωτή. Εκεί μπαίνει στο παιχνίδι και το DesignThinking.
Τι είναι όμως το DesignThinking;
Γενικά, το DesignThinking είναι μία μεθοδολογία σχεδιασμού που χρησιμοποιείται για την επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τον άνθρωπο. Αντίθετα με ότι πιστεύετε, δεν πρόκειται για μία μάρκα ή ένα προϊόν το οποίο φαίνεται μοντέρνο στα μάτια του κοινού. Αντ΄ αυτού, είναι μία συστηματική προσέγγιση για την επίλυση προβλημάτων που επιτρέπει στους marketers να βρουν νέες και συναρπαστικές ιδέες οι οποίες ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πελατών. Το DesignThinking ξεπερνάει τα παραδοσιακά μοντέλα σχεδίασης και επικεντρώνεται στα συναισθήματα των πελατών και στα πραγματικά πειράματα.
Το DesignThinking δίνει τη δυνατότητα στους marketers να επιλέγουν πιο ποιοτικές στρατηγικές marketing οι οποίες θα είναι πιο πετυχημένες με το σωστό περιεχόμενο μπροστά στα σωστά μάτια. Επομένως, ανεξάρτητα με το αν προωθείτε μία τοπική επιχείρηση ή συγκεκριμένες υπηρεσίες, είναι σημαντικό να ψάξετε και να δημιουργήσετε ιδέες που ανταποκρίνονται καλύτερα στις απαιτήσεις και στις επιθυμίες των καταναλωτών.
Οι φάσεις του DesignThinking
Όπως και κάθε άλλη μεθοδολογία, έτσι και το DesignThinking πρέπει να ακολουθεί συγκεκριμένα στάδια ή φάσεις που θα ενισχύσουν το καινοτόμο project που δημιούργησαν οι designers. Ωστόσο, αυτές οι φάσεις δεν πρέπει να ερμηνευτούν ως μια διαδικασία βήμα προς βήμα, επειδή συχνά μπορεί να συμβούν παράλληλα ή να χρειαστεί να επαναληφθούν.
Ας ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στα πέντε στάδια που πρέπει να ακολουθούν οι designers:
· Παρατηρήστε τους πελάτες σας σε διαφορετικές καταστάσεις
· Προσπαθήστε να λύσετε το πρόβλημα καθορίζοντας πρώτα τα βασικά μέρη του προβλήματος
· Σκεφτείτε καλύτερες λύσεις στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα
· Φανταστείτε ιδανικές εμπειρίες χρήσης από την μεριά των πελατών και δημιουργήστε πρωτότυπα του προϊόντος σας
· Δοκιμάστε το ολοκληρωμένο προϊόν για να αποκλείσετε πιθανά προβλήματα
Τώρα που μελετήσαμε τι είναι το DesignThinking και ποια είναι τα πέντε στάδιά του, ας δούμε μερικές συμβουλές που θα βοηθήσουν τους designers να χρησιμοποιήσουν το DesignThinking ως στρατηγική για την καινοτομία:
Ξεκινήστε από την άποψη του πελάτη
Δεδομένου ότι το marketing γίνεται λιγότερο για τα χρήματα και περισσότερο για τη σύνδεση με τους πελάτες, οι επιτυχημένες καμπάνιες marketing θα πρέπει να αγγίξουν τις καρδιές και τις ψυχές του κοινού. Αυτό είναι σημαντικό για τους marketers για να μπορέσουν να επικεντρωθούν όχι μόνο στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που πουλούν αλλά και στην εμπειρία των πελατών τους.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους σημερινούς marketers είναι η προσέγγιση του κοινού σε εξατομικευμένο επίπεδο. Δεδομένου ότι ο κάθε καταναλωτής προτιμάει διαφορετικούς τρόπους για να επικοινωνεί με την επιχείρηση, είναι πολύ εύκολο για το κοινό να απομακρυνθεί αν οι marketers δεν επικοινωνήσουν μαζί του με τον τρόπο που επιθυμεί ο ίδιος. Ωστόσο, το να ρωτάς τους πελάτες σου τι θέλουν δεν είναι αρκετό επειδή εκείνοι δεν είναι καλοί στο να φαντάζονται πράγματα που δεν υπάρχουν ήδη.
Η όλη διαδικασία της δημιουργίας μίας κουλτούρας marketing γύρω από το designthinking μπορεί να χωριστεί σε τρία βασικά ερωτήματα:
-Ποια είναι τα προβλήματα των πελατών; Αυτή η ερώτηση πρέπει να κάνει τους marketer να επιβραδύνουν για λίγο τη διαδικασία και να επικεντρωθούν στο συναίσθημα. Πριν τρέξουν στον πίνακα να κάνουν brainstorming ιδεών, πρέπει να δώσουν προσοχή στο τι συμβαίνει με τους πελάτες τους. Χρειάζεται να μπείτε στην καθημερινή ζωή και στα σπίτια τους για να προσδιορίσετε ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν και πώς μπορείτε να δημιουργήσετε κάτι που θα τα λύσει. Μια άλλη επιλογή είναι να ελέγξετε τις κριτικές στους ανταγωνιστές σας και να μάθετε τι δεν αρέσει στους πελάτες τους.
-Και αν; Η ερώτηση «και αν;» ήταν πάντα η καλύτερη πρόταση δημιουργικότητας και ιδεασμού. Είναι το σωστό βήμα για να προσελκύσετε πελάτες, ειδικούς και όλους όσους σχετίζονται με το προϊόν για να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ιδέες. Όσο πιο διαφορετικά μεταξύ τους είναι τα άτομα στην ομάδα, τόσο πιο δημιουργικές ιδέες θα έχετε.
-Τι δουλεύει; Αυτό είναι το στάδιο πειραματισμού της διαδικασίας όπου αυτό που θέλουν οι πελάτες και αυτό που μπορούν να προσφέρουν οι επιχειρήσεις πρέπει να συναντηθούν και να δημιουργήσουν το τελικό προϊόν. Αξιολογήστε κάθε ιδέα που δημιουργήθηκε και βρείτε concepts που μπορούν να υλοποιηθούν αξιοποιώντας τους υπάρχοντες πόρους. Τέλος, δημιουργήστε πρώτυπα, μοιράστε τα και πάρτε feedback από τους πελάτες.
Δημιουργήστε μια ομάδα για να υλοποιήσετε το όραμά σας
Το DesignThinking είναι μία πολύπλοκη διαδικασία η οποία βοηθάει τους marketers να κατανοήσουν τι χρειάζονται οι πελάτες τους και πως μπορούν να δημιουργήσουν καινοτόμες λύσεις στα προβλήματά τους. Είναι μία διαδικασία πολλαπλών βημάτων που χρειάζεται ένα διαφορετικό σύνολο δεξιοτήτων για να οδηγήσει σε καινοτόμες ιδέες. Μια ομάδα που συνεργάζεται για πολύ καιρό είναι πιθανό να έχει δημιουργήσει παρόμοιες απόψεις οι οποίες κρατάνε μακριά την καινοτομία.
Μια αποτελεσματική ομάδα design που μπορεί να δημιουργήσει μία κουλτούρα γύρω από το DesignThinking πρέπει να είναι μοντέρνα και ο καθένας να έχει διαφορετικές δεξιότητες. Η ομάδα πρέπει να είναι μία διαλειτουργική ομάδα η ποία θα περιλαμβάνει την εμπειρία των πελατών, το σχεδιασμό, το marketing και τους ειδικούς στην πληροφορική που όλοι μαζί εργάζονται για έναν κοινό στόχο.
Δημιουργία περιεχομένου
Το περιεχόμενο είναι ένας από τους βασικούς ρόλους σε οποιαδήποτε στρατηγική marketing, καθώς σας βοηθάει να προσελκύσετε και να ευχαριστήσετε τους πελάτες σας και τελικά να δημιουργήσετε έσοδα στην εταιρία σας. Η ομάδα δημιουργίας περιεχομένου θα είναι υπεύθυνη για τη σύνταξη των κειμένων που θα μπαίνουν στα blogs, τη δημιουργία βίντεο και το σχεδιασμό γραφιστικών. Ανάλογα με τις ανάγκες σας, μπορείτε να έχετε μία εσωτερική ομάδα ή να συνεργαστείτε με κάποιον ελεύθερο επαγγελματία ή ακόμα και κάποια άλλη εταιρία. Κάθε επιλογή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της.
Απόκτηση πελατών
Μια αποτελεσματική ομάδα απόκτησης πελατών είναι αυτή που θα δημιουργήσει επισκεψιμότητα, δυνητικούς πελάτες και υψηλές πωλήσεις. Δεδομένου ότι οι υποψήφιοι πελάτες πρέπει να είναι πλήρως συνδεδεμένοι με τη μάρκα σας προτού πραγματοποιήσουν μία αγορά, η ομάδα απόκτησης πελατών πρέπει να δημιουργήσει ποιοτικές σχέσεις μαζί τους.
Δημιουργία εσόδων
Πρέπει να υπάρχει ένα κομμάτι της ομάδας σας που θα είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή των δυνητικών πελατών σε πελάτες.
Κατανοήστε τους πελάτες σας
Φυσικά, οι marketers είναι παθιασμένοι με την εκτεταμένη κατανόηση των πελατών τους. Συμπερασματικά, στη διαδικασία του DesignThinking, οι marketers πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα από την απλή κατανόηση του πελάτη τους, χρειάζεται να βάλουν τον εαυτό τους στη θέση του χρήστη, να κατανοήσουν τις ανάγκες του και να δημιουργήσουν concepts και προϊόντα τα οποία θα δίνουν λύσεις στα προβλήματά τους.