5 Συμβουλές για αποτελεσματικό έλεγχο φόρτωσης ιστοσελίδας

Ο κόσμος των διαδικτυακών επιχειρήσεων είναι γεμάτος με ιστορίες από ιστότοπους που κατάφεραν να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους και στη συνέχεια, δεν μπόρεσαν να αντέξουν αυτό το φορτίο.
Ορισμένοι ιστότοποι επανέρχονται μόνοι τους, ωστόσο συχνά όταν ένας ιστότοπος βρεθεί εκτός λειτουργίας, χρειάζεται να τον επαναφέρετε χειροκίνητα. Αυτό, μπορεί να κοστίσει πολλές δουλειές στην εταιρία σας καθώς ένας ιστότοπος πέφτει συχνά χωρίς προειδοποίηση οποιαδήποτε ώρα και μέρα της εβδομάδας. Επιπλέον την δεδομένη στιγμή υπάρχει και η πιθανότητα να μην υπάρχουν διαθέσιμοι και τεχνικοί για την κατασκευή ιστοσελίδων για να αποκαταστήσουν τη βλάβη.
Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να ελέγξετε τη φόρτωση του ιστότοπού σας. Αυτή η διαδικασία δεν είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη δοκιμή λογισμικού. Απλά πρέπει να χειριστείτε τον ιστότοπο σε συνθήκες προσομοιωμένες όσο τον δυνατόν πιο κοντά στις πραγματικές συνθήκες.
Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι η διαδικασία της δοκιμής είναι όσο πιο αποτελεσματική μπορεί:
Προσομοιώστε τουλάχιστον μία αστοχία
Ο κανόνας σε οποιοδήποτε μηχανολογικό έργο είναι ότι η αστοχία μπορεί να συμβεί όσο το δυνατόν νωρίτερα και στο μεγαλύτερο βαθμό που γίνεται. Η “σιωπηλή” αστοχία που μπορεί να συμβεί κάποια μέρα μπορεί να είναι ολέθρια για το project το οποίο εξαρτάται από ακρίβεια, την τεχνολογία ή την περίπλοκη μηχανική.
Οι πληροφορίες που συλλέγετε από μία αστοχία θα αποκαλύψουν τις αδυναμίες που έχει το σύστημά σας. Μόλις μάθετε σε ποια σημεία του το σύστημά σας είναι επιρρεπές σε αστοχίες, μπορείτε να κάνετε έξυπνες αλλαγές για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.
Η προσομοίωση της αποτυχίας μπορεί να σας δώσει πολλά διαφορετικά είδη μετρήσεων. Κάθε μέτρηση σας δίνει μία ιδέα για τα όρια του hardware και τη διαμόρφωση που έχετε κάνει. Όσες περισσότερες δοκιμές κάνετε πάνω στο σύστημα σας, τόσο πιο δυνατό το κάνετε.
Για να δυναμώσετε το σύστημα σας και να εκτελέσετε τον κατάλληλο αριθμό δοκιμών, είναι καλό να χρησιμοποιήσετε ένα εργαλείο που μπορεί να προσημειώσει μεγάλο αριθμό χρηστών.
Εστιάστε στην ανακατεύθυνση σας
Ένα σύστημα ανακατεύθυνσης είναι ένα σύστημα που έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιείται εάν το κύριο σύστημα φτάσει να ξεπεράσει ένα ή περισσότερα όρια απόδοσης που έχουν οριστεί. Οι servers ανακατεύθυνσης μπορούν να οριστούν σε σειρά, οπότε αν ο ιστότοπος Α φτάσει στα όρια του, ο ιστότοπος Β μπορεί να πάρει τους νέους επισκέπτες. Αντίστοιχα εάν, ο ο ιστότοπος Β φτάσει στα όρια του έρχεται σε λειτουργία ο ιστότοπος Γ και ούτω καθεξής.
Στο παραπάνω παράδειγμα αν ο αριθμός των αιτημάτων για ένα συγκεκριμένο domain ή λογισμικό φτάσει σε ένα ορισμένο ποσοστό του ορίου του, όλα τα νέα αιτήματα μπορούν να δρομολογηθούν στον ιστότοπο Β. Είναι ζωτικής σημασίας να ορίσετε όλα αυτά τα όρια και κάνετε τις κατάλληλες ρυθμίσεις. Επιπλέον, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι λειτουργούν ακόμα όταν και ο κύριος ιστότοπος σας και όλες οι ανακατευθύνσεις έχουν φτάσει στο ανώτατο όριό τους.
Δοκιμή μόνο στην παραγωγή
Εάν αναπτύσσετε web servers στο δικό σας δίκτυο, είναι πολύ εύκολο να υποθέσετε ότι όλα λειτουργούν καλά. Σε ένα τοπικό δίκτυο, οι καθυστερήσεις θα είναι σχεδόν ανύπαρκτες, τα πακέτα σας δεν θα περάσουν από κανέναν εξωτερικό δρομολογητή και τα πράγματα θα φαίνεται να λειτουργούν ομαλά όταν στην πραγματικότητα η εισαγωγή πραγματικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.
Η ποιότητα των web servers έχει επίσης σημασία. Για παράδειγμα, εάν χρησιμοποιείτε χαμηλής ποιότητας επαγγελματική φιλοξενία για τον ιστότοπό σας, ενδέχεται να διαπιστώσετε ότι οι servers σας έχουν μεγάλες καθυστερήσεις.
Ένα κοινό πρόβλημα που προκύπτει όταν μία δοκιμαστική πλατφόρμα ξεκινάει να λειτουργεί κανονικά, είναι ότι το λογισμικό αποτυχίας ενεργοποιείται αυτόματα, επειδή ερμηνεύει την επιβράδυνση του δικτύου ως συμβάν υψηλής φόρτωσης του ιστοτόπου. Ξαφνικά ολόκληρο το δίκτυο ανταγωνίζεται για προσοχή και προκαλεί το είδος διακοπής που υποτίθεται αυτά τα συστήματα έπρεπε να αποτρέψουν.
Η ρύθμιση εσωτερικού περιβάλλοντος για δοκιμή είναι καλή, αλλά για να λάβετε τα σωστά δεδομένα, υπό τις σωστές συνθήκες, πρέπει να βάλετε το αεροσκάφος σας στον αέρα. Εάν αυτό πέσει, τουλάχιστον θα γνωρίζετε το πρόβλημα πολύ νωρίτερα.
Ξεκινήστε από το βασικό λογισμικό
Όπως και σε κάθε project με λογισμικό, μία διαδικασία δοκιμής φόρτωσης πρέπει να είναι λειτουργική σε κάθε φάση ενσωμάτωσης. Αυτό σημαίνει ότι κατά την πρώτη σας δοκιμή πρέπει να εκτελείται μόνο το βασικό λογισμικό. Μόλις βεβαιωθείτε ότι το βασικό σας σύστημα λειτουργεί, τότε μπορείτε να προσθέσετε plugins, φίλτρα και ότι άλλο επιθυμείτε. Το κάθε τι πρέπει να απομονωθεί και να δοκιμαστεί μόνο του.
Αν ένα από αυτά τα plugins αποτύχει, δεν μπορεί να ρίχνει όλο το σύστημα μαζί του. Το βασικό σύστημα πρέπει να είναι σταθερό, ώστε να μπορεί να συνεχίζει να λειτουργεί ακόμα και αν τα βοηθητικά χαρακτηριστικά του είναι εκτός λειτουργίας.
Φυσικά, οι μηχανισμοί ανακατεύθυνσης θα πρέπει να λειτουργήσουν σε οποιαδήποτε διακοπή λειτουργίας λογισμικού. Ο ευκολότερος τρόπος να το ρυθμίσετε αυτό είναι να δημιουργήσετε ένα μηχανισμό poll ο οποίος ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα πηγαίνει στα βοηθητικά συστήματα για να βεβαιωθεί ότι είναι ενεργοποιημένα.
Τεκμηρίωση
Χωρίς εξαιρέσεις, το πιο σημαντικό μέρος οποιασδήποτε δοκιμής είναι η τεκμηρίωση των αποτελεσμάτων σας. Αυτές οι πληροφορίες όχι μόνο σας δείχνουν τι έχετε πετύχει, αλλά χρησιμεύουν επίσης ως σημείο εκκίνησης για οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με το γιατί ένα σύστημα μπορεί να πέσει ή να πυροδοτήσει μία ανακατεύθυνση. Σκεφτείτε την τεκμηρίωσή σας σαν χάρτη. Χωρίς αυτόν, δεν θα έχετε ιδέα που να ψάξετε αν προκύψει ένα ανεξήγητο πρόβλημα.