Γιατί είναι σημαντικό το SSL; Οφέλη από τη χρήση πιστοποιητικού SSL

Εδώ είναι τα πέντε βασικά πλεονεκτήματα της χρήσης ενός πιστοποιητικού SSL.
1. Το SSL προστατεύει τα δεδομένα
Η βασική λειτουργία ενός πιστοποιητικού SSL είναι η προστασία της επικοινωνίας διακομιστή-πελάτη. Κατά την εγκατάσταση του SSL, κάθε πληροφορία κρυπτογραφείται. Σε απλούς όρους, τα δεδομένα είναι κλειδωμένα και μπορούν να ξεκλειδωθούν μόνο από τον προοριζόμενο παραλήπτη (πρόγραμμα περιήγησης ή διακομιστή) καθώς κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει το κλειδί για να το ανοίξει. Ενώ ασχολείστε με ευαίσθητα δεδομένα, όπως αναγνωριστικά στοιχεία, κωδικούς πρόσβασης, αριθμούς πιστωτικών καρτών κ.λπ., το SSL σάς βοηθά να προστατεύεστε από τον στρατό των χάκερ. Καθώς τα δεδομένα μετατρέπονται σε ανιχνεύσιμη μορφή από το SSL, οι δεξιότητες των χάκερ αποδεικνύονται ένα άκαμπτο σπαθί ενάντια στην ασύγκριτη τεχνολογία κρυπτογράφησης των πιστοποιητικών SSL.
2. Το SSL επιβεβαιώνει την ταυτότητά σας
Η δεύτερη πρωταρχική εργασία ενός πιστοποιητικού SSL είναι να παρέχει έλεγχο ταυτότητας σε έναν ιστότοπο. Η επαλήθευση ταυτότητας είναι μία από τις πιο σημαντικές πτυχές όσον αφορά την ασφάλεια ιστού. Δεν υπάρχει αμφιβολία για το γεγονός ότι το διαδίκτυο είναι όλο και πιο παραπλανητικό. Έχουν υπάρξει περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι έχασαν χρήματα σε ψεύτικες ιστοσελίδες. Εδώ είναι όπου το πιστοποιητικό SSL μπαίνει στο παιχνίδι.
Όταν στην κατασκευή ιστοσελίδων θέλετε να εγκαταστήσετε ένα πιστοποιητικό SSL, πρέπει να περάσετε από μια διαδικασία επικύρωσης που έχει οριστεί από ανεξάρτητο τρίτο μέρος που ονομάζεται Αρχή Πιστοποίησης (CA). Ανάλογα με τον τύπο του πιστοποιητικού, η ΑΠ επαληθεύει την ταυτότητα σας και του οργανισμού σας. Αφού αποδείξετε την ταυτότητά σας, ο ιστότοπός σας λαμβάνει δείκτες εμπιστοσύνης για την ακεραιότητά σας. Όταν οι χρήστες τους βλέπουν, γνωρίζουν σε ποιον μιλάνε. Έτσι, το SSL βοηθά τους χρήστες να οδηγουνται στον πραγματικό ιστότοπό σας, σώζει τους χρήστες από απάτες και ενισχύει τη φήμη σας.
3. Καλύτερη κατάταξη μηχανών αναζήτησης
Το 2014, η Google έκανε αλλαγές στον αλγόριθμό της, προκειμένου να δώσει το προβάδισμα στους ιστότοπους με δυνατότητα HTTPS. Αυτό ήταν εμφανές σε διάφορες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από ειδικούς του SEO σε όλο τον κόσμο. Μια τέτοια μελέτη που πραγματοποιήθηκε, δείχνει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ του HTTPS και των υψηλότερων θέσεων στις μηχανές αναζήτησης.
4. Το SSL σας βοηθά να ικανοποιείτε τις απαιτήσεις PCI / DSS
Αν δεχτείτε τις ηλεκτρονικές πληρωμές, πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις απαιτήσεις PCI / DSS. Για να λαμβάνετε ηλεκτρονικές πληρωμές, ο ιστότοπός σας πρέπει να είναι συμβατός με PCI. Έχοντας εγκατασταθεί ένα πιστοποιητικό SSL είναι μία από τις δώδεκα βασικές απαιτήσεις που θέτει η βιομηχανία καρτών πληρωμών (PCI). Επομένως, το SSL είναι απαραίτητο!
5. SSL βελτιώνει την εμπιστοσύνη των πελατών
Εκτός από την κρυπτογράφηση και τον έλεγχο ταυτότητας, τα πιστοποιητικά SSL είναι σημαντικά από την άποψη της εμπιστοσύνης των πελατών. Τα εύκολα αναγνωρίσιμα σήματα ενημερώνουν τους χρήστες ότι τα δεδομένα που στέλνουν θα εξασφαλιστούν. Και αν έχετε εγκαταστήσει ένα OV ή EV SSL, μπορούν να δουν τις λεπτομέρειες του οργανισμού σας. Μόλις μάθουν ότι είστε νόμιμος φορέας, είναι πιο πιθανό να συνεργάζονται μαζί σας ή ακόμα και να ξανά επισκεφτούν τον ιστότοπό σας.
Το Google καθιστά υποχρεωτικό το SSL
Για να προσφέρει μια ασφαλέστερη εμπειρία περιήγησης στο web από το 2018 και μετά, η Google αποφάσισε να επισημάνει στους ιστότοπούς τις ιστοσελίδες που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό SSL / TLS. Αν κάποιος αποτύχει να συμμορφωθεί με αυτόν τον κανόνα, όλοι οι δημοφιλείς περιηγητές ιστού που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, όπως το Google Chrome & Firefox Mozilla, θα τους τιμωρούν δίνοντας ένα προειδοποιητικό μήνυμα “Not Secure” στη γραμμή URL. Θα μπορούσε να είναι πιθανό ότι στο εγγύς μέλλον ο ιστότοπος μπορεί ακόμη και να αποκλείστει από το να φορτώσει στο πρόγραμμα περιήγησης. Δεν έχει σημασία ποια ιστοσελίδα έχετε, από ένα προσωπικό ιστολόγιο σε οποιαδήποτε eshop το SSL είναι υποχρεωτικό και η έλλειψη του, μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια επισκεπτών που δεν είναι κάτι που ένας ιδιοκτήτης ιστοχώρου θα ήθελε να αντιμετωπίσει.