11 Trends για ανάπτυξη ιστοσελίδων στο 2022
1. Σκοτεινό φόντο
Σχεδόν όλοι μας έχουμε χρησιμοποιήσει ή τουλάχιστον έχουμε δει την επιλογή του σκοτεινού φόντο σε διάφορες μεγάλες ιστοσελίδες. Το σκοτεινό φόντο απέκτησε δημοτικότητα παγκοσμίως και όλο και περισσότερες ιστοσελίδες το εφαρμόζουν σαν επιλογή για τους χρήστες τους. Αυτό που προσφέρει το σκοτεινό φόντο σε μία ιστοσελίδα είναι η ελαχιστοποίηση της κόπωσης των ματιών του χρήστη καθώς αυτός πλοηγείται την σελίδα. Επιπλέον, σε συσκευές με μπαταρία, αυτή η ρύθμιση ελαχιστοποιεί την κατανάλωση της καθώς η οθόνη δεν χρειάζεται να εκπέμπει έντονο λευκό φως.
2. Φωνητική αναζήτηση
Η τεχνολογία της φωνητικής αναγνώρισης έχει γίνει επίσης ένα από τα επίκεντρα της σκηνής των trends για ιστοσελίδες. Πολλοί από εμάς προτιμούμε την λειτουργία αναζήτησης με ήχο καθώς είναι πολύ πιο ταχεία και απλή. Έτσι μία ιστοσελίδα που περιλαμβάνει και αυτή την λειτουργία, γίνεται ελκυστική για μεγαλύτερο πλήθος ατόμων.
3. Τεχνολογία των Progressive Web Applications (PWA)
Το PWA είναι προχωρημένη τεχνολογία στην κατασκευή ιστοσελίδων. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει σωστή λειτουργία, ελαχιστοποίηση του χρόνου φόρτωσης σελίδων, και μία ομαλή εμπειρία για τον χρήστη. Η ιδέα των PWAs δεν είναι κάτι το πολύ καινούργιο αλλά φαίνεται να επηρεάζει τα trends της κατασκευής ιστοσελίδων για το 2022 και έτσι και βρίσκονται στην λίστα αυτή. Τα PWAs έγιναν δημοφιλή για την προσιτότητα και την αξιοπιστία τους, καθώς είναι προσβάσιμα μέσω οποιασδήποτε συσκευής και από οπουδήποτε.
4. Τεχνολογία των Progressive Web Applications (PWA)
Τα AMP είναι συγγενική τεχνολογία με τα PWA και είναι μία από τις τεχνολογίες που αρχίζουν να εμφανίζονται στην κατασκευή ιστοσελίδων. Η ιδέα πίσω από την τεχνολογία αυτή είναι να παρέχεται ο χρήστης με κάποια αδιάλειπτη σελίδα για να κρατήσει τον χρήστη στην ιστοσελίδα. Τα AMPs είναι βελτιστοποιημένες σελίδες που λειτουργούν γρήγορα και έχουν μία απλή και βολική σχεδίαση. Τα AMPs, επίσης, επιτρέπουν και στους χρήστες που διαθέτουν μικρότερη ταχύτητα δικτύου να συνδεθούν εξίσου καλά χάρη στον σχεδιασμό τους. Επιτρέπουν στις εταιρείες να αποφύγουν το μεγάλο κόστος στην σχεδίαση του UX καθώς αυξάνεται η προσβασιμότητα της ιστοσελίδας προς τους χρήστες.
5. Μονοσέλιδη εφαρμογή Single Page Application (SPA)
Τα SPAs είναι μονοσέλιδες εφαρμογές που λειτουργούν γρήγορα και έτσι έχουν περισσότερες πιθανότητες να κρατήσουν την προσοχή του χρήστη. Τα SPAs είναι περισσότερο πληροφοριακά παρά απλές ιστοσελίδες και κρατούν τον χρήστη απασχολημένο.
6. Ενισχυμένη Εμπειρία του Χρήστη με Επαυξημένη Πραγματικότητα και Εικονική Πραγματικότητα
Η χρήση Επαυξημένης Πραγματικότητας και Εικονικής Πραγματικότητας σε ιστοσελίδες έχει φέρει σημαντική αλλαγή. Βιομηχανίες όπως ο τουρισμός, η αρχιτεκτονική και το λιανεμπόριο αρχίζουν να χρησιμοποιούν τεχνολογίες Εικονικής Πραγματικότητας έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να έχουν μία εμπειρία πραγματικού χρόνου ενός προϊόντος πριν αποφασίσουν να το αγοράσουν. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να έχει μία πιο ολοκληρωμένη άποψη για το προϊόν.
7. Chatbots με χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης
Πως τα bots θα είναι trending στην κατασκευή ιστοσελίδων; Αναμένεται ότι τα bots θα μπορούν να αυτοδιδάσκονται και θα ανταποκρίνονται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Τα chatbots θα παρέχουν ηλεκτρονική υποστήριξη στους χρήστες και θα μειώνουν κόστος από τις εταιρείες καθώς παρέχουν τις αυτόνομες υπηρεσίες τους 24/7.
8. Κατασκευαστική Αντίληψη «Κινητά-Πρώτα»
Τα κινητά τηλέφωνα έχουν αλλάξει εντελώς την καθημερινότητά μας. Μπορούμε πια να ολοκληρώνουμε πολλές από τις ανάγκες και τις υποχρεώσεις μας μέσω αυτών, και αυτός είναι ο λόγος που είναι σημαντική η αντίληψη αυτή, «Κινητά-Πρώτα». Έχει αποδειχθεί ότι ο χρήστης είναι πολύ πιο πιθανό να επανεπισκευθεί μία ιστοσελίδα που λειτουργεί καλά σε κινητό και γι’ αυτόν τον λόγο είναι ένα από τα σημαντικά περιεχόμενα της λίστας αυτής.
9. Δοκιμές ΑυτοματισμούΤα περισσότερα trends κατασκευής ιστοσελίδων έχουν στόχο 2 κυρίως πράγματα: Την καλύτερη εμπειρία για τον χρήστη και την ελάττωση του κόστους ακολούθως. Οι δοκιμές αυτοματισμού έχουν ως στόχο τον δεύτερο σκοπό. Η τεχνητή νοημοσύνη και η μηχανική μάθηση βοηθούν στην πραγματοποίηση περίπλοκων εργασιών με μία ομάδα μερικών επαγγελματίων, ενώ οι δοκιμές αυτοματισμού επιβεβαιώνουν ότι το προϊόν είναι έτοιμο για ανάπτυξη. Με αυτή τη μέθοδο ενισχύεται η ομάδα ανάπτυξης διεξάγοντας δοκιμασίες από τις οποίες μαθαίνουν για να μειώσουν το κόστος. Με λίγα λόγια, οι δοκιμές αυτοματισμού βοηθούν στην παραγωγή ενός ποιοτικότερου προϊόντος μειώνοντας παράλληλα το κόστος της διαδικασίας.
10. Αρχιτεκτονική χωρίς εξυπηρετητές και αδιάλειπτες εφαρμογές
Η αρχιτεκτονική χωρίς εξυπηρετητές είναι το αποτέλεσμα της εξερεύνησης για την πιθανότητα να αποφευχθεί υπερφόρτωση στο σύστημα, έλλειψη δεδομένων, και δαπανηρή ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι οι κανονικοί εξυπηρετητές μπορούν να αντικατασταθούν από την λειτουργία των cloud που διαχειρίζονται τις πρώτες ύλες του υπολογιστή. Τι το κάνει να ξεχωρίζει το 2022; Η απάντηση είναι ότι η τεχνολογία αυτή θα χρησιμοποιείται ενεργά για chatbots, εφαρμογές IoT, προϊόντα με περίπλοκες λειτουργίες και APIs.
11. Κυβερνασφάλεια στην ανάπτυξη εφαρμογών δικτύου
Αυτό είναι το πιο σημαντικό trend του 2022 καθώς και του μέλλοντος. Το ρίσκο των διαδικτυακών κινδύνων διευρύνεται με την συνεχώς αυξανόμενη εξάρτησης μας από την τεχνολογία. Ο πελάτης αναγνωρίζει αυτό το αναδυόμενο κίνδυνο και θέλει από τις εταιρίες να δώσουν ιδιαίτερη βάση στην ασφάλεια και στην προστασία των προσωπικών τους δεδομένων. Οι ιστοσελίδες που έχουν πολλούς επισκέπτες θα πρέπει να ακολουθήσουν πρώτες τα απαραίτητα πρότυπα προστασίας και να πραγματοποιούν συχνούς ελέγχους ασφάλειας.