espa banner

Παρακαλώ αξιολογήστε


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει την επιβολή αυστηρότερων ποινών σε όσους χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για τη διάπραξη αξιόποινων και εγκληματικών πράξεων. Η νέα νομοθεσία θα αυξήσει τις ποινές φυλάκισης σε τουλάχιστον πέντε χρόνια, από ένα έτος που επιβάλλεται σήμερα.

«Χρειαζόμαστε νέους νόμους για να αντιμετωπίσουμε τις διαδικτυακές επιθέσεις. Οι επιθέσεις μεγάλης κλίμακας βρίσκονται σε έξαρση, όμως οι ποινές δεν είναι αρκετές για να αποτρέψουν τους εγκληματίες» δήλωσε ο Ράντομιρ Γιάνσκι, ένας από τους επικεφαλής αξιωματούχους για την αντιμετώπιση του κυβερνό-εγκλήματος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Το κόστος για τις επιχειρήσεις και τις κρατικές αρχές ολοένα αυξάνεται, αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε», επεσήμανε ο κ. Γιάνσκι σε συνάντηση στελεχών εταιρειών παροχής υπηρεσιών Ίντερνετ και άλλων ειδικών, στο Άμστερνταμ.

Οι μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στα δίκτυα υπολογιστών στην Εσθονία και τη Λιθουανία τα τελευταία δύο χρόνια καταδεικνύουν την ανάγκη λήψης αυστηρών μέτρων από την πλευρά της Ευρώπης. Κάποιες χώρες, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία επιβάλλουν αυστηρότερες ποινές από αυτές που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία, και λειτουργούν ως «οδηγός» για τη νέα νομοθεσία που θα υιοθετήσουν τα κράτη-μέλη.

Παράλληλα με τις επιθέσεις που μπορούν να παραλύσουν τις κρατικές υποδομές, οι Ευρωπαίοι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την αυξανόμενη απειλή από ομάδες που διαδίδουν ιούς και υποκλέπτουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία τραπεζικών λογαριασμών. Το 2008, περίπου 4,7 εκατομμύρια υπολογιστές στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική  έπεσαν θύματα πειρατείας, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση της  Symantec.

Τα ευρωπαϊκά σχέδια συζητούνται την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, έχει τοποθετήσει το θέμα της διαδικτυακής ασφάλειας πολύ ψηλά στην ατζέντα πολιτικής του. Σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, η εγκληματικότητα στο Ίντερνετ έχει κοστίσει στις αμερικανικές επιχειρήσεις περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία δύο χρόνια.

Εκτός από την επιβολή αυστηρότερης νομοθεσίας, η Ε.Ε. θα επιδιώξει τη σύσταση ενός πανευρωπαϊκού συστήματος ειδοποίησης και συνεργασίας, για την προώθηση των άμεσης συνεργασίας των κρατών-μελών στο ενδεχόμενο επιθέσεων. Εξάλλου, ένα από τα παράπονα της Εσθονίας και της Λιθουανίας ήταν ότι κανείς δεν απάντησε στις εκκλήσεις τους για  βοήθεια όταν hackers πραγματοποιούσαν επιθέσεις στα κρατικά τους δίκτυα.


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι