espa banner

Παρακαλώ αξιολογήστε


Στη διάθεση του διαδικτυακού κοινού τέθηκε το WolframAlpha.com, μια «μηχανή υπολογιστικής γνώσης» που υπόσχεται να φέρει επανάσταση: Σε αντίθεση με τη μηχανή της Google, η οποία παραπέμπει σε ιστοσελίδες όπου ο χρήστης μπορεί να βρει αυτό που ψάχνει, το Wolfram Alpha προσφέρει άμεσες απαντήσεις.

Η νέα μηχανή, ιδέα του Βρετανού φυσικού Στίβεν Γούλφραμ, απαντά σε ρωτήσεις που αφορούν αντικειμενικά γεγονότα και δεδομένα και δίνει αποτελέσματα για περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα. Όπου είναι δυνατό, η σελίδα αποτελεσμάτων περιλαμβάνει πίνακες και γραφικές παραστάσεις.

Για παράδειγμα: αν ο χρήστης εισάγει τους όρους «mountain Οlympus height» (ύψος όρους Όλυμπος), το Wolfram Alpha δίνει το ύψος του βουνού (2.919 μέτρα), καθώς και την ατμοσφαιρική πίεση και τη θερμοκρασία στο υψόμετρο αυτό. Ενημερώνει επίσης ότι όρος με την ονομασία Όλυμπος υπάρχει και στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ.

Αν ο χρήστης εισάγει τους όρους «Athens to Thessaloniki» (Αθήνα σε Θεσσαλονίκη), η μηχανή δίνει την απόσταση των δύο πόλεων, το χρόνο πτήσης για το ταξίδι, τη διαδρομή στο χάρτη και άλλα σχετικά δεδομένα.

Πάντως η μηχανή είναι ακόμα λίγο ιδιότροπη όσον αφορά τη σωστή σύνταξη των ερωτημάτων. Για παράδειγμα, αν ο χρήστης αλλάξει τη σειρά των όρων αναζήτησης (π.χ. Οlympus mountain height), το Wolfram Alpha απλά δεν καταλαβαίνει τι του ζητείται.

Για διευκόλυνση των χρηστών, ο δικτυακός τόπος της μηχανής προσφέρει μια ποικιλία παραδειγμάτων με ερωταπαντήσεις. Θα συνεχίσει εξάλλου να βελτιώνεται ώστε να κατανοεί καλύτερα τη φυσική, ανθρώπινη γλώσσα.

Ο «πατέρας» της μηχανής Στίβεν Γούλφραμ υπόσχεται μάλιστα ότι ο νέος διαδικτυακός «παντογνώστης» θα γίνεται όλο και πιο έξυπνος και όλο και πιο «ανθρώπινος».

«Στόχος μας είναι να καταστήσουμε την εξειδικευμένη γνώση διαθέσιμη σε οποιονδήποτε, οπουδήποτε, οποτεδήποτε» δήλωσε στη διάρκεια επίδειξης το Σαββατοκύριακο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ.

Σε μαθηματικά ερωτήματα, το Wolfram Alpha ήδη προσφέρει πολύ περισσότερα από ό,τι ένα απλό κομπιουτεράκι. Βασίζεται στο διάσημο λογισμικό Mathematica, επίσης προϊόν της Worlfram Research, για να επιλύει περίπλοκες εξισώσεις και να απεικονίζει τα αποτελέσματα σε γραφικές παραστάσεις.

Σε αντίθεση με τη μηχανή της Google, το Wolfram Alpha δεν αναζητά τα αποτελέσματα στον Παγκόσμιο Ιστό. Βασίζεται αντίθετα σε βάσεις δεδομένων της Worlfram Research και σε περίπλοκους αλγόριθμους που μπορούν να συνδυάζουν τέτοιες καταχωρίσεις για να υπολογίζουν την απάντηση.

Είναι επίσης φιλικό με άλλες μηχανές αναζήτησης, όπως της Google και της Wikipedia, προσφέροντας τις αντίστοιχες παραπομπές.

Για τη λειτουργία του Wolfram Alpha, στη σημερινή του μορφή, απαιτούνται πέντε υπολογιστικά κέντρα με περίπου 10.000 επεξεργαστές.


Ψάχνετε κάτι συγκεκριμένο;

Μιλήστε με τους ειδικούς μας!
Δεν ενδιαφέρομαι